Későn visszakozott a kormány? Sokan meglepődhetnek, ha jön a fizetés

Bár visszavonta tervezetét a kormány, lehet, hogy túl későn.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Komoly felháborodást keltett az adótörvény tervezetében októberben megjelent passzus, mely drasztikusan emelte volna egyes béren kívüli juttatások adóterheit. Ha az eredeti javaslatot fogadta volna el a parlament, akkor az olyan elemek, mint az Erzsébet-utalvány értéke drasztikusan esett volna, ami főleg a kevés fizetésből élőket sújtotta volna.

Ezt a kormány is beláthatta, és az utolsó pillanatban korrigáltak, de így is számítani kell változásokra. Lehetnek olyanok, akiket rosszul érint a törvény.

Nem teljesen emeli az adót a kormány

Az olyan béren kívüli juttatásokért, mint az Erzsébet-utalvány vagy a SZÉP-kártya, eddig 35,7%-os adót volt köteles fizetni a munkáltató. Ebből aztán a munkavállaló élelmiszert vásárolhatott, étterembe mehetett, vagy éppen ha elegendő tétel jött össze, wellnesshétvégére mehetett a családdal.

Az októberben napvilágot látott 2015-ös adótervek közt szerepelt az is, hogy a cafeteria terheit 51,17%-ra emelné a kormány. A tervezet ezen pontjáról akkor mi is említést tettünk.

A terv komoly felháborodást keltett, ugyanis főleg a kisebb keresetűeknek komoly érvágást jelentene, ha a jövőben nem, vagy csak kevesebb ilyen juttatást kapnának.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség tüntetést is szervezett a tervezet ellen hétfőn, amivel egy időben Rogán Antal bejelentette, módosítják a törvénytervezet ezen pontját. Ám lehet, hogy későn visszakozott a frakcióvezető, mert lehetnek olyan cégek, amelyek a közel egy hónapig létező eredeti javaslat miatt már előre betervezték a jövő évet béren kívüli juttatások szempontjából.

Lesznek, akiknek későn jött a módosítás

De nézzük, milyen módosításokat fogadott el a parlament végül! Nem teljesen törölte el a törvény a komoly adóterhet. Évi 200 ezer forintig a cafeteria adóterhei nem változnak, így továbbra is 35,7%-ot kell fizetni utána. Évi 200 ezer és 450 ezer forintos érték között azonban már csak a SZÉP-kártya esetében él ez a lehetőség, minden másért, vagyis az Erzsébet-utalványért is már a megemelt, 51,17%-os terhet kell megfizetni.

Így nem változik az étkezési célú cafeteria - 8 ezer forint/hó értékig -, az iskolakezdési támogatás vagy az utazási támogatás adóterhe. A Portfolio.hu számára nyilatkozó szakember szerint emiatt a munkáltatók az előbb felsorolt juttatásokat fogják előnyben részesíteni. Akinek a munkáltatója pedig megijedt az eredeti tervezettől, és már betervezte a 2015-ös évet ilyen szempontból, már most tudhatja, rosszul fog járni.

Ezt is szeretjük