Megdöbbentő számadat: ennyi bűncselekmény történik Magyaroszágon naponta!

Február 22-én a bűncselekmények áldozataira emlékezünk.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Európa Tanács 1990. február 22-én tette közzé a bűncselekmények áldozatainak chartáját, azóta ez a nap hivatalosan is a bűncselekmények áldozatainak világnapja.

Magyarországon 1993 óta tartják számon az évfordulót, azt üzenve a nyilvánosságnak, hogy az áldozattá vált ember lelki, jogi és anyagi segítségre szorulhat.

Megölte lakótársát egy férfi

"December közepén megölte és elásta lakótársát Tatabányán egy 37 éves férfi. A holttestet szombaton találták meg, és még aznap elfogták a bűncselekmény elkövetésével gyanúsított személyt - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kedden az MTI-t.

A holttestet a lakóház mögötti bokros területen találták meg, nyomkövető kutya segítségével. A nyomozók az elhunyttal együtt élt T. Gábort gyanúsítottként hallgatták ki, ő azonban tagadta a bűncselekmény elkövetését - mondta el az MTI-nek Léber Gabriella sajtószóvivő.

A házkutatáson talált nyomok és a nyomozók birtokába került információk alapján a rendőrség a férfit őrizetbe vette, a bíróság hétfőn elrendelte 30 napos fogva tartását."

És ez sajnos mindennapos eset.

A bűncselekmények áldozatainak világnapja

1989-ben alakult a Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület, akik személyi gondoskodás és emberi vigasz mellett díjtalan jogsegéllyel és anyagi támogatással segítik azokat, akik rászorulnak. Az ő és az Európai Áldozatvédő Fórum javaslatára indult el 1993-ban Magyarországon a megemlékezés, hogy felhívják az emberek figyelmét az áldozatok megsegítésének fontosságára, illetve egyúttal arra is, mennyire fontos, hogy a társadalom szolidaritását fejezze ki az áldozattá vált emberekkel szemben.

3 embert megölt, szexi címlapot kapott

Nézegess képeket!

Elolvasom

A KSH statisztikája szerint 2013 első három negyedévében Budapesten és Pest megyében, azaz a Közép-magyarországi régióban 94 701 regisztrált bűncselekmény történt. Ez a 2012-es számnál - ugyanerre a három negyedévre vonatkozóan - lényegesen kevesebb, akkor ugyanis 117 047 regisztrált bűncselekményt jegyeztek fel.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az országos adatokat nézve hazánkban 2013 első három negyedévében 246 587 regisztrált bűncselekmény történt. Sajnos az utolsó negyedév adatai egyelőre nem állnak rendelkezésre, így a 2013-as esztendő statisztikája egészében nem látszik. Ha a 246 587 regisztrált bűnesetből indulunk ki, ami 9 hónap alatt történt, akkor az naponta durván 900 bűncselekmény - ez azt jelenti, hogy átlagosan másfél percenként történik hasonló az országban, amiről a rendőrség is értesül.

A segítség

A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló törvény értelmében itthon a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal fennhatósága alatt a megyeszékhelyeken szerveződnek igazságügyi szolgálatok.

Az ő feladatuk, hogy a bajba került embereknek és hozzátartozóiknak teljes körű segítséget nyújtsanak, ebbe beleértendő a teljes körű jogi tájékoztatás, a jogászi támogatás, sőt, az azonnali pénzügyi segélynyújtás is, ha valakinek egy bűncselekmény miatt támadnak anyagi nehézségei.

Áldozatnak egyébként nemcsak a bűncselekmény vagy a tulajdon elleni szabálysértés közvetlen sértettje számít, hanem minden olyan személy is, aki bizonyíthatóan ennek következtében szenvedett testi vagy lelki sérelmet. Utóbbi lehet akár súlyos félelem, szorongás, trauma vagy pszichés zavar is, ami ok-okozati viszonyban áll a történtekkel.

Brutális képeken az afrikai erőszak

Nézegess képeket!

Elolvasom

2013 sokkoló bűntényei

Sajnos a tavalyi évben is rengeteg bűneset történt, sokszor halálos kimenetellel. Elég csak a Soroksáron kocogó nő esetére gondolni, aki csupán futni indult, ám többé nem tért haza. De valószínűleg nem kell bemutatni azt a nevelőapát sem, aki kilenc hónapos kisbabáját verte halálra, és többi nevelt gyermekét is bántalmazta.

Ugyanakkor a hatóságok sem ültek tétlenül, ítéletet hoztak a cigánygyilkosságok néven elhíresült esetekben, de az M3-as autópályán halálos balesetet okozó Eva Rezesovát is újra előzetes letartóztatásba helyezték - azóta ügyében ítélet is született. Az említett esetekről korábbi cikkünkben olvashatsz részletesen.

OLVASD EL EZT IS!

  • európai unió
  • európai bizottság

Halálra ítélné Brüsszel a rezsicsökkentést

  • csehország
  • lengyelország

Orbán Viktor végre észbe kapott

Ezt is szeretjük