Buja királynék, felszarvazott királyok - Félresikerült házasságok
Hol a választás nem volt szerencsés, hol a férj nagyravágyása döntötte el a frigy sorsát.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Meglehet, hogy a házasságok az égben köttetnek, ám a főszereplők, vagyis a boldog ifjú pár gyakorta a pokolban éli le közös életét. A történelem során az előre elrendezett uralkodói házasságokat pedig nyilván nem kísérte több szerencse, mint bármelyik másikat. Ezúttal néhány balul sikerült királyi frigy részleteibe nyerhetsz betekintést.

II. József
VIII. Henrik
Claudius
Jozefa bajor hercegnő
Howard Katalin
Messalina

II. József választásai

Ki ne érezne együtt II. József német-római császárral, aki nem volt túl szerencsés a szerelemben? Pármai Izabellával kötött első házasságát beárnyékolta az a tény, hogy, bár szerette a feleségét, Izabella folyton a halál gondolatával kacérkodott, mivel egy cigányasszony azt jósolta neki, hogy fiatalon fog távozni az élők sorából. Ráadásul a Habsburg-udvar rideg szertartásossága depresszióssá tette, és maradék életkedvét is felemésztette.

Izabella háromévnyi házasság után még mindig szenvedélyesen várta a halált, és bevallotta, hogy ha vallása nem tiltaná, már rég maga vetett volna véget életének. Egy himlőjárvány végül teljesítette a kérését. Szinte örömmel halt meg, Józsefet azonban mélyen lesújtotta Izabella halála.

Alig 22 évesen és a császári trón várományosaként kötelessége volt újra házasodni. A császárnak Jozefa bajor hercegnővel kellett beérnie, akit 1765-ben feleségül is vett. Jozefa legfőbb hibája volt, hogy egész testén vörös kiütések éktelenkedtek, amitől a császár egyenesen undorodott. Mind Jozefa, mind pedig József számára szinte megváltás volt a feleség himlő okozta halála, mely éppen 30 hónappal az esküvő után következett be, ennek ellenére József sohasem házasodott újra.

Howard Katalin, VIII. Henrik ötödik felesége

Howard Katalin szinte biztosan a legkevésbé ismert felesége VIII. Henriknek. A királlyal kötött frigyének kudarcát - ez már az ötödik volt a sorban - általában azzal magyarázzák, hogy a betegeskedő uralkodó és a kacér, egészséges fiatal nő nem illettek egymáshoz. Ez ugyan alapvetően igaz, ám csak kis része a teljes képnek. Howard Katalint általában csupán jelentéktelen bábfigurának tekintik, akit a ravasz Thomas Howard, Norfolk harmadik hercege áldozott fel a családja szerencsés előmeneteléért folytatott küzdelemben.

Katalint 1539-ben Thomas Howardnak sikerült Klevei Anna, Henrik korábbi feleségének egyik udvarhölgyeként elhelyezni. Henrik Klevei Annával kötött házassága kezdetektől fogva katasztrófa volt, így Howard nem volt nehéz helyzetben akkor, amikor elhatározta, hogy unokahúgát megismerteti a királlyal, és trónra helyezi. Henrik hamarosan felfigyelt a szép lányra, akinek fiatal kora ellenére addigi előélete nem volt mentes a buja szerelmi viszonyoktól. Katalint alig 20 esztendősen feleségül is vette az idős, ötvenéves Henrik, és királynévá tette.

Katalin nagyon élvezte királynésága első hónapjait, de később rájött, hogy sok vonzó fiatalember veszi körül, és nem bírt parancsolni magának. Felvette a kapcsolatot régi szeretőjével, Francis Derenhammel, majd pedig beleszeretett az elbűvölő Sir Thomas Culpeperbe, a király egyik kamarásába, akivel titkos viszonyt folytatott a király háta mögött a palotában.

Katalin buja jellemére hamarosan fény derült, azonnal megfosztották az ékszereitől, és először a Syon House-ba, majd később a Towerbe zárták. Nemesemberként Culpepernek a fejét vették, Dereham pedig a felségsértésért kiszabható legsúlyosabb büntetést kapta: felakasztották, megcsonkították, kizsigerelték és felnégyelték. Maga Katalin végül 1542. február 13-án a vérpadon halt meg.

Messalina és Claudius császár

Robert Graves munkájának köszönhetően Claudius császár katasztrofális házassága harmadik feleségével, Messalinával sokkal szélesebb körben ismert, mint bárki másé az ókorból. Claudius nem testesítette meg a lányok jóképű és izmos férfiideálját. Magas volt és vékony, ha dühbe gurult, habzott a szája, dadogott, a feje pedig reszketett. Korábban már kétszer megnősült, és el is vált, így senki sem hitte, hogy 50 évesen képes lesz elvenni egy 16 éves lányt. Ezt a lányt Valeria Messalinának hívták, és a császár unokatestvérének, Barbatus Messalának volt a lánya.

Különleges szépségű, ám heves vérmérsékletű és bosszúálló természetű nő hírében állt. Mindazonáltal neki sikerült az, amivel minden elődje kudarcot vallott: gyermekeket szült a császárnak, Britannicust és Octaviát. Messalina azonban nem volt hűséges feleség, viszonyba kezdett a császárnál fiatalabb és alkalmasabb szeretőkkel. Sőt, pusztán kedvtelésből versenyre hívta az egyik híres szajhát, hogy megtudják, melyikük képes több kuncsaftot szerezni. Úgy tartják, Messalina könnyedén nyerte meg a versenyt, és közben valódi szenvedélyének hódolt.

Amikor a császárné Róma egyik legszebb férfijával, Caius Siliusszal esett szerelembe, úgy döntött, hogy elválik férjétől, és hozzámegy szeretőjéhez. Claudius Rómától néhány mérföldre, Ostia kikötőjében időzött, Messalina üzent neki, hogy azonnal véget vet házasságuknak. Majd hozzáment Siliushoz, és meghívta minden barátját mámoros esküvőjükre. A lakoma azonban rosszul végződött, a legtöbb vendéget a császár katonái felfogták és megölték. Silius öngyilkosságot követett el, amikor látta, hogy a helyzet reménytelen, Messalinát pedig halálra ítélték.

Cikkünk megírásában Geoffry Reagen Királyi baklövések című könyve segített.

Ezt is szeretjük