Értékes leletekre bukkantak a budai Várban: képeken mutatjuk a felfedezést
A különleges leletek a helyreállítási munkálatok során kerültek elő.

var-5
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újabb értékes leleteket fedeztek fel a régészek a budai Várban a Nemzeti Hauszmann Program keretében folyó munkálatokon: megtalálták az egykor a Dísz téren álló vöröskeresztszékház eredeti gránittábláit, a királyi palotában előkerült egy eredeti Hauszmann-kori lépcső, a Csikós udvaron pedig egy eddig fel nem tárt, középkori várfalszakasz.

A Budavári Palotanegyed megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Program keretében a Vár több területén zajlanak régészeti feltárások, valamint korábban lerombolt épületek helyreállításának előkészítő munkálatai. A terveknek megfelelően halad a királyi palota déli összekötő szárnyának hiteles rekonstrukciója, a Csikós udvar megújítása és a Dísz tér sarkán az egykori vöröskeresztszékház visszaépítéséhez szükséges tereprendezés is. A székház évtizedekig elzárt területének feltárása januárban kezdődött, akkor Mikula Ferenc több mint százéves alkotásai, Álmos és Előd vezér szobrai kerültek elő a beomlott pincéből.

Értékes régészeti leletek

Egy több mint százéves értékes lelet a Budavári Palota déli összekötő épületszárnyának rekonstrukciója során került elő. A szakemberek az épületrész helyreállítási, bontási és tisztítási munkálatai közben egy Hauszmann-kori tömbkőből készült lépcsőt találtak, szinte sértetlen állapotban. Az alsó lépcsőfokból kiolvasható az eredeti pinceszint magassága.

Ez a különleges lelet és az épületszárny tavalyi falkutatásakor talált korabeli épületrészletek megkönnyítik a palotaszárny hiteles helyreállítását, amelynek része az újjáépülő Szent István-terem is. A királyi palota eredeti fényében helyreállított reprezentatív termét a nagyközönség 2021 augusztusától csodálhatja meg - írják a közleményben. Nézd meg képeken a többi felfedezést is!

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezt is szeretjük