A legbotrányosabb csalók a történelemben
Kalandos életútjuk során a fél világot sikerült átverniük. Íme, a történelem legendás csalói, akik közül sokakat máig próbálnak utánozni.

Dia

 	Johanna nőpápa  	Bár sok történelemtudós cáfolja létezését, a női pápáról szóló legendák máig elevenen élnek a köztudatban. Johanna IV. Leó és III. Benedek között uralkodhatott a 9. század közepén. Tanult és intelligens nő volt, néhány hónap után azonban lelepleződött, egy lateráni körmenet során ugyanis gyermeket szült. Egyes források szerint belehalt a szülésbe, mások szerint azonban meglincselték.  	Kapcsolódó cikk: 	3 legendás férfi, aki valójában nő volt »

Johanna nőpápa

Bár sok történelemtudós cáfolja létezését, a női pápáról szóló legendák máig elevenen élnek a köztudatban. Johanna IV. Leó és III. Benedek között uralkodhatott a 9. század közepén. Tanult és intelligens nő volt, néhány hónap után azonban lelepleződött, egy lateráni körmenet során ugyanis gyermeket szült. Egyes források szerint belehalt a szülésbe, mások szerint azonban meglincselték.

Kapcsolódó cikk:
3 legendás férfi, aki valójában nő volt »

Dia

 	D’Éon lovag  	Az 1728-ban született Charles-Genevieve-Louis-Auguste-André-Timothée-d'Éon de Beaumont a történelem egyik leghíresebb transzvesztitájaként vált ismertté. XV. Lajos idejében a parlament tagja volt, a király több diplomáciai megbízatást is adott neki. Nemét illetően azonban máig megoszlanak a vélemények, nem tudni, valójában nő volt-e, vagy férfi, gyakran látták ugyanis női ruhában. A vádak miatt állását elvesztette, Lajos titkos ügynökeként azonban tovább tevékenykedhetett.  	Kapcsolódó cikk: 	Így nézett ki a leszbikus királynő - Férfinak érezte magát »

D’Éon lovag

Az 1728-ban született Charles-Genevieve-Louis-Auguste-André-Timothée-d'Éon de Beaumont a történelem egyik leghíresebb transzvesztitájaként vált ismertté. XV. Lajos idejében a parlament tagja volt, a király több diplomáciai megbízatást is adott neki. Nemét illetően azonban máig megoszlanak a vélemények, nem tudni, valójában nő volt-e, vagy férfi, gyakran látták ugyanis női ruhában. A vádak miatt állását elvesztette, Lajos titkos ügynökeként azonban tovább tevékenykedhetett.

Kapcsolódó cikk:
Így nézett ki a leszbikus királynő - Férfinak érezte magát »

Dia

	Gregor McGregor	Az 1786-ban született skót ezredes azzal vált híressé, hogy birtokokat árusított saját, Poyais néven megalapított államának területén, mely azonban csak papíron létezett. Később az állam nevében hatalmas összegű hitelt bocsátott ki, nem sikerült azonban elfogni, Venezuelába menekült a törvény elől.

Gregor McGregor

Az 1786-ban született skót ezredes azzal vált híressé, hogy birtokokat árusított saját, Poyais néven megalapított államának területén, mely azonban csak papíron létezett. Később az állam nevében hatalmas összegű hitelt bocsátott ki, nem sikerült azonban elfogni, Venezuelába menekült a törvény elől.

Dia

 	Mary Baker  	Az 1791-ben született Mary Baker Caraboo hercegnőként írta be magát a történelembe, egyúttal a leghíresebb csalók névjegyzékébe. Azt állította magáról, egy távoli, egzotikus szigetről jött, és jó néhány hónapon át bolondot csinált a britekből. Idegen nyelven beszélt, furcsa ruhákat hordott, és hamar az előkelő körök kedvencévé vált. Végül lelepleződött, egy régi ismerőse felismerte az újságokban megjelent képe alapján.  	Kapcsolódó cikk: 	Egy üregben élt 12 évig - Az elveszett kisfiú története »

Mary Baker

Az 1791-ben született Mary Baker Caraboo hercegnőként írta be magát a történelembe, egyúttal a leghíresebb csalók névjegyzékébe. Azt állította magáról, egy távoli, egzotikus szigetről jött, és jó néhány hónapon át bolondot csinált a britekből. Idegen nyelven beszélt, furcsa ruhákat hordott, és hamar az előkelő körök kedvencévé vált. Végül lelepleződött, egy régi ismerőse felismerte az újságokban megjelent képe alapján.

Kapcsolódó cikk:
Egy üregben élt 12 évig - Az elveszett kisfiú története »

Dia

	Le Grande Thérése	Az 1860-ban született Thérése Aurignac mosónőként dolgozott egy híres ügyvéd, Gustave Humbert házánál, ahol az idősödő doktor fiának érdeklődését hamar felkeltette. A nő elhitette vele, hogy hatalmas vagyon örököse, a férfi pedig hamarosan feleségül vette. Thérése újabb és újabb örökségek meséivel állt elő, melyek miatt nagy összegű hiteleket tudott felvenni. Tevékenysége azonban a hatóságoknak is feltűnt, végül 257 rendbeli hamisítás és csalás vádjával férjével együtt öt év börtönre ítélték.

Le Grande Thérése

Az 1860-ban született Thérése Aurignac mosónőként dolgozott egy híres ügyvéd, Gustave Humbert házánál, ahol az idősödő doktor fiának érdeklődését hamar felkeltette. A nő elhitette vele, hogy hatalmas vagyon örököse, a férfi pedig hamarosan feleségül vette. Thérése újabb és újabb örökségek meséivel állt elő, melyek miatt nagy összegű hiteleket tudott felvenni. Tevékenysége azonban a hatóságoknak is feltűnt, végül 257 rendbeli hamisítás és csalás vádjával férjével együtt öt év börtönre ítélték.

Dia

	Victor Lustig	Az 1890-ben született, cseh származású férfi az első világháború után tett szert jelentős vagyonra kötvényekkel való trükközéseivel. Később Párizsba ment, úgy tudta ugyanis, a francia kormány az Eiffel-torony lebontását fontolgatja. Ezt kihasználva az építmény egész szerkezetét eladta, ráadásul két alkalommal. Végül húsz évet ült az Alcatrazban.

Victor Lustig

Az 1890-ben született, cseh származású férfi az első világháború után tett szert jelentős vagyonra kötvényekkel való trükközéseivel. Később Párizsba ment, úgy tudta ugyanis, a francia kormány az Eiffel-torony lebontását fontolgatja. Ezt kihasználva az építmény egész szerkezetét eladta, ráadásul két alkalommal. Végül húsz évet ült az Alcatrazban.

Dia

	Charles Ponzi	Az 1882-ben született Charles Ponzi az első modern pilótajáték megszervezése által tett szert kétes hírnévre. 1920-ban börtönbe került, szabadulása után azonban ismét csalárd üzelmek által szerzett magának hatalmas összegeket - mocsaras, használhatatlan területeket adott el jó pénzért. Később Mussolini pénzügyi tanácsadója lett, majd Brazíliába költözött, ahová a diktátor vagyonának egy részét is magával vitte

Charles Ponzi

Az 1882-ben született Charles Ponzi az első modern pilótajáték megszervezése által tett szert kétes hírnévre. 1920-ban börtönbe került, szabadulása után azonban ismét csalárd üzelmek által szerzett magának hatalmas összegeket - mocsaras, használhatatlan területeket adott el jó pénzért. Később Mussolini pénzügyi tanácsadója lett, majd Brazíliába költözött, ahová a diktátor vagyonának egy részét is magával vitte

Dia

	Al Capone	Az 1899-ben, New Yorkban született Sebhelyes a világ legismertebb gengsztereként írta be magát a történelemkönyvekbe. A markában tartotta egész Chicagót, a helyi rendőrség jó része a keze alatt dolgozott, bűnszervezete mintegy ezer tagot számlált. Soha egyetlen gyilkosságot sem tudtak rábizonyítani, adócsalás miatt azonban 1931-ben sikerült bebörtönözni

Al Capone

Az 1899-ben, New Yorkban született Sebhelyes a világ legismertebb gengsztereként írta be magát a történelemkönyvekbe. A markában tartotta egész Chicagót, a helyi rendőrség jó része a keze alatt dolgozott, bűnszervezete mintegy ezer tagot számlált. Soha egyetlen gyilkosságot sem tudtak rábizonyítani, adócsalás miatt azonban 1931-ben sikerült bebörtönözni

Dia

 	Ferdinand Demara  	A Nagy Imposztorként is ismert, 1921-ben született Demara a bencés és a trappista szerzetestől kezdve a sebészen át a börtönőrig számos szerepet eljátszott kétes pályafutása során, mellyel azonban egy idő után felhagyott. Rendkívül magas intelligenciával rendelkezett, és minden szerepét tökéletes teljesítménnyel játszotta el, a koreai háború idején például orvosként számtalan életet megmentett.  	Kapcsolódó galéria: 	15 rejtélyes személy a történelemben »

Ferdinand Demara

A Nagy Imposztorként is ismert, 1921-ben született Demara a bencés és a trappista szerzetestől kezdve a sebészen át a börtönőrig számos szerepet eljátszott kétes pályafutása során, mellyel azonban egy idő után felhagyott. Rendkívül magas intelligenciával rendelkezett, és minden szerepét tökéletes teljesítménnyel játszotta el, a koreai háború idején például orvosként számtalan életet megmentett.

Kapcsolódó galéria:
15 rejtélyes személy a történelemben »

Dia

 	Konrad Kuaju  	Az 1938-ban született német férfi illusztrátorként dolgozott, azonban Hitler naplójával vált világhírűvé, melyet ő alkotott meg. A naplót 1978-ban adta el egy gyűjtőnek, azt állítva, bátyjától szerezte meg, aki tiszt volt a kelet-német hadseregben. A napló 1983-as publikálása után azonban hamar kiderült, hogy hamisítványról van szó, Kuajut pedig letartóztatták, majd négy év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték.  	Kapcsolódó cikk: 	Egy világhírű fotó, melyről kiderült, hogy hamisítvány »

Konrad Kuaju

Az 1938-ban született német férfi illusztrátorként dolgozott, azonban Hitler naplójával vált világhírűvé, melyet ő alkotott meg. A naplót 1978-ban adta el egy gyűjtőnek, azt állítva, bátyjától szerezte meg, aki tiszt volt a kelet-német hadseregben. A napló 1983-as publikálása után azonban hamar kiderült, hogy hamisítványról van szó, Kuajut pedig letartóztatták, majd négy év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték.

Kapcsolódó cikk:
Egy világhírű fotó, melyről kiderült, hogy hamisítvány »

Dia

	Frank Abagnale	Az 1948-ban született Abagnale már tinédzserként csekkeket hamisított, amivel két és fél millió dollárt sikerült összeszednie. Vérbeli szélhámosnak számított, számos szerepet eljátszott, volt többek között pilóta, ügyvéd és orvos is. Négy évet töltött börtönben, szabadulása óta azonban tanácsadóként dolgozik az övéhez hasonló ügyekkel foglalkozó nyomozók mellett. A Kapj el, ha tudsz című film az ő történetét dolgozza fel.	Képek forrása: en.wikipedia.org.

Frank Abagnale

Az 1948-ban született Abagnale már tinédzserként csekkeket hamisított, amivel két és fél millió dollárt sikerült összeszednie. Vérbeli szélhámosnak számított, számos szerepet eljátszott, volt többek között pilóta, ügyvéd és orvos is. Négy évet töltött börtönben, szabadulása óta azonban tanácsadóként dolgozik az övéhez hasonló ügyekkel foglalkozó nyomozók mellett. A Kapj el, ha tudsz című film az ő történetét dolgozza fel.

Képek forrása: en.wikipedia.org.

Ezt is szeretjük
Szerző: Árbócz Lilla
Fotó: