Több ezren maradnak megalázó helyzetben
Rajtuk megint nem segít a kormány!
Két év alatt sem jutottak sokkal előrébb azok, akik megérdemelnék.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Politikai döntésen múlna, hogy megadja-e az állam azt a pénzt, ami a bölcsődei dolgozók fizetésemeléséhez szükséges. Úgy néz ki, egyelőre erre nincs szándék, a két éve húzódó béremelés továbbra is csak ígéret marad.

A kormány döntése szerint jövőre kiterjesztenék a - fizetésemeléssel is járó - pedagógus életpályát a bölcsődei dolgozókra, de csak azokra, akik diplomával rendelkeznek.

A döntés a 7100 bölcsődei dolgozó csupán 10%-át érinti, főleg a vezetőket - az pedig feszültséget gerjeszt a dolgozók között, ha ugyanazért a munkáért ugyanabban a munkakörben eltérőek a jövedelmek. A bölcsődékben ugyanis még a fővárosban is elenyésző számban vannak a gyermekcsoportban dolgozó diplomás kisgyermeknevelők, vidéken pedig különösen nem ez a jellemző.

Sokáig nem is volt lehetőség diplomázni

A bölcsődei dolgozóknak egyébként csak 2009 óta van lehetőségük arra, hogy csecsemő- és kisgyermeknevelő felsőfokú képzésben részt vegyenek, az azóta eltelt idő pedig kevés volt ahhoz, hogy mindenki diplomához jusson.

Másrészt a tandíj összege egyszerűen megfizethetetlen azok számára, akiknek a fizetése a napi megélhetést sem fedezi.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szerint az EMMI családpolitikai államtitkársága érzi a felelősségét és az ügy rendezésének fontosságát. Az viszont egyelőre nem látható, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium odateszi-e politikai döntéssel a béremeléshez szükséges mintegy alig hárommilliárd forintot - nyilatkozta a szakszervezet vezetője, Szűcs Viktória a szakszervezetek.hu-nak.

Negyven év után nettó 110 ezer

Ma a bölcsődei dolgozók bruttó fizetése a garantált bérminimum - 122 ezer forint - ágazati pótlékokkal kiegészített összege. A gondozónők felsőfokú szakképesítéssel és tíz évi munkatapasztalattal is mindössze nettó 91 ezer forint körüli összeget visznek haza, de negyven év szolgálati idő után is alig közelíti meg a fizetésük a 110 ezer forintot.

Megkérdeztük a nemzetgazdasági tárcát, hogy várható-e olyan döntés, amivel ki lehetne gazdálkodni a jövő évi költségvetésben a szükséges összeget - esetleg úgy, hogy a stadionépítésekre szánt forintok egy részéből rendeznék a bölcsődei dolgozók helyzetét. (A szombathelyi stadion építéséről hétfőn derült ki, hogy 5 milliárd forinttal fog majd többe kerülni a tervezettnél - a bölcsődei dolgozóknak kért pénz alig több, mint ennek a fele!) Az NGM azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumához irányított bennünket.

Mit tervez a minisztérium?

Az EMMI-nél is érdeklődtünk arról, hogy előreláthatólag mikorra rendeződhet az összes bölcsődei dolgozó fizetése, illetve, hogy reálisnak és megfelelőnek tartja-e a szakállamtitkárság, hogy azok az emberek, akik a gyerekeinkre vigyáznak, óvják és tanítják őket nap mint nap - óriási felelősséggel a vállukon - ennyire keveset keressenek. Valamint, hogy mi a kormányzati álláspont arról, hogy mekkora összeg illetné meg méltányosan a bölcsődei dolgozókat havonta. A minisztérium válaszát egyelőre várjuk, amint megérkezett, frissítjük cikkünket.

Ezt is szeretjük