115 ezer forintból éltek hárman? Nektek 10 ezer forint lesz a bölcsődei díj

Az államtitkárság szerint a mostanihoz képest ez nem jelent lényegesen nagyobb anyagi megterhelést.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár Soltész Miklós családügyi államtitkár ellenzékben még a fizetős bölcsőde ellen volt - egészen pontosan úgy vélekedett, hogy mivel a bérből élő adófizetők többsége máról holnapra él, további sarcolásuk megengedhetetlen -, most mégis úgy tűnik, fizetőssé teszi a bölcsődei gondozást a Fidesz-KDNP.

Hogy miért változott meg Soltész Miklós véleménye, azt hiába kérdeztük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium illetékes államtitkárságától, e kérdésünkre egyértelmű választ nem kaptunk, megtudtuk viszont, hogy mekkora lehet a jövőben a bölcsődei térítési díj.

Nekik lesz nulla forint

Mint a válaszból kiderül, nem kell térítési díjjal számolniuk azoknak, akik olyan gyermeket nevelnek, aki gyermekvédelmi kedvezményben részesül, ahogy azoknak sem, akiknek három vagy több gyermeke van.

Tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermek nevelése esetén sem lesz díj, nem kell fizetni emellett az átmeneti gondozásban lévő, ideiglenes hatállyal nevelőszülőnél vagy gyermekotthonban elhelyezett, átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermekek után, illetve azoknak, akik jövedelemmel nem rendelkeznek.

Nem kell fizetni azoknak a családoknak sem, akiknél az egy főre jutó jövedelem nem éri el a nettó 38 ezer forintot. Ha viszont eléri, akkor már lesz térítési díj.

Nekik lesz több mint 10 ezer forint

Ha az egy főre jutó nettó jövedelem 38 ezer forint, akkor a díj 9500 forint, ha a jövedelem nettó 40 ezer forint, akkor 10 ezer forint, 43 ezer forint esetén 10 750 forint, 45 ezer forint esetén 11 250 forint, 48 ezer forint esetén 12 ezer forint, 50 ezer forint esetén 12 500 forint, 55 ezer forint esetén 13 750 forint, 60 ezer forint esetén pedig 15 ezer forint - mondott példákat az államtitkárság, hozzátéve, hogy ezek a maximum összegek, az önkormányzat dönthet úgy, hogy ezeket mérsékeli, elengedi.

Háromtagú család, térítési díj:

  • Összes jövedelem nettó 114 ezer forint - 9500 forint
  • Összes jövedelem nettó 120 ezer forint - 10 ezer forint
  • Összes jövedelem nettó 129 ezer forint - 10 750 forint
  • Összes jövedelem nettó 135 ezer forint - 11 250 forint
  • Összes jövedelem nettó 144 ezer forint - 12 ezer forint
  • Összes jövedelem nettó 150 ezer forint - 12 500 forint
  • Összes jövedelem nettó 165 ezer forint - 13 750 forint
  • Összes jövedelem nettó 180 ezer forint - 15 ezer forint

Vagyis, ha egy háromtagú család 114 ezer forintból él, akkor nekik 9500 forintot kell fizetni, a 180 ezer forintból élő családoknak pedig 15 ezer forintot.

Kérdés, hogy melyik családnak lesz nagyobb érvágás a térítési díj: annak, amelyik 114 ezer forintból él, és a díj miatt 104 500 forintból lesz kénytelen gazdálkodni, vagy annak, amelyik 180 ezer forintból él, és a díjnak köszönhetően 165 ezer forintja marad?

Ebben már az étkezés is benne van, ami havi 9 ezer forint lenne egyébként

Bár a nettó 114 ezer forintból élő család esetében úgy gondolnánk, hogy a 10 ezer forintos mínusz is érvágás lehet, az államtitkárság nem így vélekedik.

Mint közölték, "az új intézkedés az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező szülők esetében a jelenlegihez képest nem jelent lényegesen nagyobb anyagi megterhelést".

Magyarázatként hozzáfűzték, hogy a bölcsődében a jelenleg étkezésért fizetendő havi díj összege átlagosan - amennyiben egy hónapban 20 napot jár a gyermek, és étkezik a bölcsődében - 9 ezer forint, a tervek szerint pedig ezt nem számolnák fel külön, a gondozásért és az étkezésért egyben kellene 9500 forintot fizetni. Vagyis ez plusz 500 forintot jelentene egy hónapban.

A fejenkénti 32 ezres jövedelem már jobb anyagi helyzetet jelent az államtitkárság szerint

- Amennyiben az egy főre jutó rendszeres havi jövedelem 32 ezer forint, illetve annál kevesebb, akkor már rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül a gyermek, tehát térítésmentesen veheti igénybe az ellátást. A jobb anyagi helyzetű családok számára ugyanakkor a megemelt térítési díj összege kigazdálkodható mértékű - a jelenlegi átlag 9 ezer forinthoz képest, amely az étkezésért fizetendő térítési díj -, ezért nem okoz jelentős anyagi terhet - magyarázták a kijelentést.

Az államtitkárság a változtatást egyébként azzal indokolta, hogy így egy arányos, a családok anyagi helyzetét figyelembe vevő szabályozás jöhet létre, a cél legalábbis ez.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- A térítési díj meghatározásánál figyelembe kell venni az adott család egy főre jutó jövedelmét. Ez igazságosabb tehervállalást tesz lehetővé, hiszen a tehetősebb szülők többel tudnak hozzájárulni a szolgáltatás működtetéséhez, míg az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők mérsékeltebb módon. Ez a módosítás legfontosabb célja, hiszen az alacsony jövedelműek jogosan érzik igazságtalanságnak azt, hogy ők ugyanakkora anyagi terhet kell, hogy vállaljanak, mint azok, akik - a jövedelmükkel arányosan növekvő - nagyobb anyagi kiadást is megengedhetnek maguknak. A társadalom jogos elvárása, hogy adóforintjaikból azok és oly mértékben kapjanak nagyobb segítséget a bölcsődei ellátás igénybevételéhez, akiknek erre valóban szükségük van - közölték.

Ezt is szeretjük