Mikor büntethet a BKK? Így kerüld el a 30 ezer forintos büntetést!
Mit tegyél, ha otthon hagytad a bérletedet vagy az igazolványodat? Erre számíts!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Budapesti Közlekedési Központ - BKK - közlése szerint négy év alatt mintegy 20%-kal emelkedett a jegyekből és bérletekből származó bevétele a cégnek. Mindezt úgy sikerült elérni, hogy a havi bérletek ára még csökkent is, tehát úgy fest, egyre kevesebb a jegy nélkül utazó.

Nem is csoda, hiszen a büntetések magasak, adott esetben egész horribilis összeget is számon kérhet a feledékeny utason a BKK. Mit tegyél, ha mégis belefutnál egy büntetésbe?

Ha csak feledékeny voltál, olcsón megúszhatod

Ha véletlenül jegy nélkül szállnál fel a villamosra, vagy a bérletedet a másik kabátod zsebében hagytad, és az ellenőr megbírságol, két lehetőség közül választhatsz. Vagy fizetsz a helyszínen, vagy az Akácfa utcai központban, esetleg csekken vagy utalással, utólag.

A helyszíni bírságot akkor érdemes kifizetni, ha egyáltalán nincs utazásra jogosító papírod. Tehát ha nem pusztán csak otthon hagytad a bérletedet, érdemes a helyszínen kifizetni a 8000 forintos pórdíjat. Ha nincs nálad ennyi készpénz, akkor az Akácfa utcai központban intézheted el a pótdíjbefizetést, viszont így már a dupla összeget kell megtérítened, tehát 16 ezer forintot.

Olcsóbban akkor úszhatod meg, ha csak otthon hagytad a bérletedet vagy a kedvezményre jogosító okmányodat, mint például a diákigazolványt. Ez esetben a központban bemutatva mérsékelt pótdíjat kell fizetned, ami bérlettípustól függően 1000-2000 forint lehet. Azonban érdemes sietni, ilyen esetben ugyanis két napod van arra, hogy igazold a tévedésed.

A pótdíj utólagos befizetésére a BKK 30 napos határidőt állapít meg, amit egyébként postán csekken, illetve banki átutalással is rendezhetsz. Ha viszont a határidőből kifutsz, úgy a büntetés mértéke megduplázódik, és 500 forintot is pluszban felszámol a BKK, így a pótdíj összege már 32 500 forint lesz.

A többség sehogy sem fizeti ki a pótdíjat

Ha valaki egyáltalán nem hajlandó fizetni, úgy a BKK fizetési meghagyást kezdeményez, aminek a vége akár bírósági eljárás is lehet.

Bár pontos számot nem tudunk, elég sok nem fizető utas lehet, hiszen a BKK lapunkhoz eljuttatott közlése szerint jelenleg több tízezer újabb fizetési meghagyás előkészületei folynak.

A pótdíjazott utasok 8-10%-a fizet a helyszínen, egy átlagos munkanap pedig 800-1000 esetben indítanak meg pótdíjazási eljárást. A lefülelt utasok 15-20%-a utólag bemutatja bérletét, további 8-10% pedig 30 napon belül kifizeti a 16 ezer forintot. Ezek szerint a rajtakapott utasok 60%-a semmilyen formában nem rója le a pótdíj összegét.

A BKK-nak a jegybevételekből a gyér pótdíjfizetési hajlandóság ellenére is növekvő haszna származott. 2010-ben 49,5 milliárd forint folyt be jegyekből és bérletekből, idén már 59,5 milliárd forint. Ez 20%-os növekedést jelent.

A közgyűlés megszüntette a BKK önállóságát

Mik voltak a legnagyobb sikerei a közlekedési központnak? Nézd meg képes cikkünkben!

Fotók: Facebook.com/BKK.

Ezt is szeretjük