3 beugratós kérdés, amire a legtöbben nem tudják a választ
Pedig az állás múlik rajta
A HR-es olyasmit is kérdezhet, amire okosan kell felelned.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állásinterjún mindenki igyekszik a legjobb formáját hozni, és emiatt a HR-esek beugratós kérdésekkel próbálják meg feltérképezni a jelölt rossz tulajdonságait.

Nem kell megijedned egy ilyen hallatán, mindössze jegyezz meg néhány apróságot, ami segít jó választ adnod. Íme, a leggyakoribb kérdéstípusok!

"Mit mondana rólad egy ellenséged?"

Az ilyen és ehhez hasonló kérdések arra szolgálnak, hogy az interjúztató képet kapjon a személyiséged egy rejtett részéről. Még véletlenül se mártsd be magad azzal, hogy a lehető legelviselhetetlenebb jellemvonásaidat kezded sorolni, de ne is térj ki a válaszadás elől!

Gondold végig előre a vállalható rossz tulajdonságaidat, mert így vagy úgy, de biztos, hogy szóba kerülnek az interjún.

Ha elhangzik egy ilyen típusú kérdés, sorolj fel ezek közül néhányat: így látni fogják, hogy van önkritikád, és nem akarod megtéveszteni őket azzal, hogy túlságosan jó fényben tünteted fel magad. Sőt, ha eltalálod a pozícióhoz szükséges attribútumokat, még előnyöd is származhat a helyzetből.

"Hogyan oldottál meg egy komoly szakmai problémát?"

Itt nem csak arra kíváncsiak, hogy milyen jó a problémamegoldó készséged: azt is meg akarják tudni, hogy nem te magad okoztad-e a kellemetlenséget. Ha lehet, olyan esettel készülj, amikor rajtad kívül álló okokból merült fel gond, és te sikeresen elhárítottad azt. Nem árt, ha a happy enden kívül néhány nehézséget és tanulságot is megemlítesz, hogy lássák, képes vagy tisztán látni és fejlődni.

"Mit tennél még hozzá, ami az önéletrajzból kimaradt?"

Ne gondolkozz túl sokáig, mert azt fogják hinni, hogy annyi van benned, ami ráfér egy A/4-es lapra, és csak száraz információ. Itt lehetőleg valamilyen személyes, de mégis a munkához kapcsolódó dolgot említs meg, például egy hobbit, ami kötődik a foglalkozásodhoz, vagy egy olyan élethelyzetet, ahol hasznát vetted a szakmai tudásodnak.

Ezt is szeretjük