Teszteltük a bejgliket!
Kavicsos, penészes és dióhéjas
A mákos bejgli titka a kavics, a diósé pedig a dióhéj és a penész. Hogy érdemes-e kész bejgliket vásárolni? Cikkünkből kiderül...
Eredetileg zsidó étel
Egyes források szerint a bejgli a zsidóság süteménye volt, ahhoz a tradícióhoz tartozik, mint a flódni és a kindli. A szokás pedig onnan ered, hogy a mák és a dió a gazdagságot jelképezi. A bejgli históriájáról fennmaradt egy olyan legenda is, mely szerint a pozsonyi sütők céhe határozta el 1559-ben, hogy diós és mákos patkót fog sütni. Ekkor indult hódító útjára a méltán híres pozsonyi kifli, ami hamar átlépte a város, majd az ország határait is. Megint mások szerint pozsonyi patkót először egy ismeretlen cukrász sütött, aki a Miklós napi ajándékozásra készített apró karácsonyi bejgliket, és azzal ajándékozta meg a gyerekeket.A bejgli elnevezés pedig bajor-osztrák eredetű, a „Beugel, Báugl” - mákos, diós patkó - átvétele. A finomság receptjét a városi-polgári, majd a falusi konyhára a 19. század végén megjelent süteményes könyvek vitték el. Napjainkban pozsonyi kiflit egész évben tartanak a cukrászdák, némelyik bejglit is, amivel némiképpen csökkent az ünnephez való kötődése, de még ma is karácsonykor fogy a legtöbb.
Leteszteltük őket
És hogy miért választják sokan a kész bejgliket a saját kezűleg otthon sütött helyett? Nem tudni, mindenesetre mi kíváncsiak voltunk, vajon megéri-e.Nyolc gyártó diós és mákos bejglije képezte tesztünk alapját. Igyekeztünk olyan helyeken vásárolni, ahol sokan fordulnak meg, persze a belváros legnevesebb cukrászdáját - Gerbeaud - és egy jó ideje népszerű külvárosi cukrászdát - Horváth - sem hagytuk ki. Utóbbi további előnye volt, hogy nagykereskedőn keresztül országszerte terjeszti karácsonyi termékeit.
Először azt vettük szemügyre, mennyire biztonságos a sütemények csomagolása, a rajtuk látható címke ad-e pontos eligazítást a fólia tartalmáról. Általános tapasztalatunk szerint a csomagolás egy kivételével - Príma Pék - megfelelő volt, ám ugyanez nem mondható el a címkézésről. Sőt! A címkézés erősen heterogén képet mutatott: a címkék általában hiányos vagy ellentmondásos információkat tartalmaztak, nem kis meglepetésünkre pedig kiderült – ahol egyáltalán közölték a gyártók a bejgli összetételét –, hogy sertészsírral készült, ami bizony jó ideje nem divat már, hiszen a süteményreceptekben a zsírt réges-régen felváltotta a vaj és a margarin. És még csak most jött a feketeleves.
Kaviccsal és dióhéjjal megbolondítva...
A bejglik külső jegyeivel kapcsolatos kifogásaink eltörpültek az íz és állag vizsgálata során tapasztalt keserű élményeink mellett. A Rosman cukrászda mákos bejglijének megkóstolását kis híján kolleganőnk foga bánta, ugyanis kő volt benne, a Fogatos cukrászda diós bejglijében pedig jó nagy darab dióhéj maradt. A Rosman cukrászda diós bejglije pedig egyenesen penészes volt, de nem ám csak egy kicsit, hanem alaposan.Az erősen közepes, olykor annál is gyengébb mezőnyből alig néhány típus védte meg a bejglisütők becsületét: a Gerbeaud, a Tortás cukrászda és a Tüskéshátú mákos bejglije jó minősítést kapott, abszolút győztes viszont csak egy, a Horváth cukrászda maradt. Utóbbi mákos és diós bejglije magasan a legjobban szerepelt.
Ha úgy döntöttél, hogy vállalva a bejglisütés fáradalmait, otthon készíted el a karácsonyi süteményt, akkor kattints ide, és ismerd meg a legfinomabb bejglik receptjeit!
December 13-tól már kapható a forgalmasabb újságárusoknál a Kosár - a fogyasztók magazinja reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!
A Kosár magazin decemberi számának tartalmából:
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
A Kosár magazin decemberi számának tartalmából:
- A klasszikustól a joghurtosig - szaloncukorteszt
- A harmónia a nyerő! Hordozható MP3 lejátszók tesztje
- Száraz, palackos erjesztésű pezsgők tesztje
- Nyakkendő helyett - karácsonyi ajándékötletek
FÜGGETLEN, MEGBÍZHATÓ, HASZNOS és ÉRDEKES
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287