A tanárok nem tudták megoldani ezt a feladatot, de a gyerekek igen: neked sikerül?

Lehet, hogy csak első ránézésre tűnik egyszerűnek?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány napja felrobbantotta az internetet egy matematikai feladat, amit egy brit szülő talált a gyereke tankönyvében, lefotózta, és feltöltötte az internetre. A kép futótűzként terjedt, és komoly vitát váltott ki még a tanárok körében is, ugyanis nem mindenkinek ugyanaz az eredmény jött ki. A feladat így szól:

"Néhány ember egy vonaton utazik. 19 utas leszáll az első állomáson, 17-en ugyanitt felszállnak. A vonat megy tovább, így most 63-an utaznak rajta. Hány ember volt a vonaton, mielőtt az megállt az első állomásnál?" Figyelem, lejjebb már a megoldást találod!

A megoldás valójában nagyon egyszerű: ha most 63-an vannak a vonaton, csak ki kell vonni a 17 embert, akik felszálltak. Így kijön a 46, ehhez pedig hozzáadjuk a 19 embert, aki előzőleg leszállt, és megkapjuk, hogy eredetileg 65-en voltak a vonaton. Algebrai nyelven így néz ki az egyenlet: X–19+17=63. X=65.

Egy tanároknak szóló facebookos fórumon azonban többen is állították, hogy nekik 46 jött ki, bár egyikük sem vezette le, hogy pontosan hogyan. Nekik a megoldókulcs szerint sincs igazuk, a hivatalos megoldás a 65. Neked kijött?

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ezt is szeretjük