Átvilágították a 2000 éves papiruszt: a kutatókat is meglepte, amit találtak
Megfejtették a Bázeli Egyetem kétezer éves papiruszának rejtélyét.

papirusz-vizsgalat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy eddig ismeretlen ókori orvosi szöveget tartalmaz a Bázeli Egyetem kétezer éves papirusza, mely a 16. század óta okoz fejtörést a kutatóknak. A bázeli papiruszgyűjteményben öt nyelven írt 65 dokumentum sorakozik, melyeket 1900-ban vásárolt meg az egyetem "oktatási segédanyagnak", kivéve közülük két iratot. Utóbbiak a 16. században kerültek Bázelbe, és valószínűleg Basilius Amerbach (1533-1591) helyi jogtudós és professzor műgyűjteményébe tartoztak.

Az Amerbach-papírok egyike, melynek mindkét oldalán tükörírás látható, évtizedek óta tartja izgalomban a kutatókat - olvasható az eurekalert.org tudományos hírportálon. A Bázeli Egyetem szakembereinek most ultraibolya és infravörös felvételek révén sikerült megállapítaniuk, hogy a kétezer éves dokumentum valójában nem egyetlen papirusz, hanem többrétegnyi papirusz összeragasztva.

Minden eddiginél értékesebb szöveget találtak

Külön szakértő érkezett Bázelbe, hogy szétválassza a lapokat, és a kutatók most először elolvashassák a görög nyelvű szöveget. "Ez egy szenzációs felfedezés" - mondta Sabine Heubner, az egyetem ókori történelemmel foglalkozó professzora, hozzátéve, hogy az intézmény papiruszgyűjteményében sorakozó dokumentumok többsége levél, szerződés és elismervény, ám most egy irodalmi szöveg került elő, mely jóval értékesebb.

A papirusz ráadásul egy eddig ismeretlen ókori szöveget tartalmaz. "Most már kijelenthetjük, hogy ez egy késő ókori orvosi szöveg, mely a hisztérikus apnoé jelenségét írja le" - tette hozzá a szakember. A kutatók feltételezése szerint a szöveg a görög származású római orvostól és filozófustól, Galénosztól származhat, vagy egy ismeretlen magyarázó szövege lehet az ókori tudós egyik munkájának.

Újrahasznosíthatták a lapokat

A Hippokratész után az ókori világ második legjelentősebb orvosaként számon tartott Galénosz (i. sz. 129-201) neve azután merült fel, hogy egy szakértő hasonlóságot fedezett fel a bázeli papirusz és az úgynevezett ravennai papiruszok között. Utóbbiak közt Galénosz több olyan kézirata is megtalálható, melyre később más szövegeket írtak - palimpszeszt. Hasonló módon, a bázeli dokumentum talán a középkori újrahasznosítás áldozatává vált, és azért ragasztották össze a lapokat, hogy masszív könyvkötésként használják őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

A Bázeli Egyetemi Könyvtár három évvel ezelőtt bukkant rá saját pincéjében a több mint száz évvel ezelőtt megvásárolt papiruszokra. A görög, latin, kopt és hieratikus írásokat tartalmazó dokumentumok elsősorban hétköznapi iratok. A levelek, szerződések és elismervények sokat elárulnak a kétezer évvel ezelőtt élt egyszerű emberek hétköznapjairól.

Az újra megtalált gyűjteményt a Svájci Nemzeti Tudományos Alap támogatásával digitalizálták, lefordították, és tavaly már egy kiállításon is bemutatták a történetét. A kutatók a tervek szerint 2019 elején fogják publikálni munkájuk összes eredményét. Huebnernek és kollégáinak a munkálatok során sikerült megfejteniük a papirusz rejtélyét.

Nézd meg ezt is - Julius Caesar máshogy nézett ki, mint hittük

A holland Nemzeti Régészeti Múzeum közzétett egy 3D-s arcrekonstrukciót, ami minden eddigitől eltér, ugyanis a készítők Caesar idealizált képe helyett a valós tulajdonságaira fókuszáltak - és egészen új, sokkal valósabb arcát mutatták meg.

Ezt is szeretjük