Egymillió emberen segít több százmilliárd forinttal a kormány
Te is köztük vagy?
Matolcsy részletezte a devizahitelesek megsegítéséről szóló terveket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aláírták a kormány és a bankszövetség közötti megállapodást csütörtökön Budapesten.

Matolcsy György MTI Fotó: Beliczay László

- Nagyon nehéz, de végül nagyon sikeres tárgyalássorozat végére kerül pont a megegyezéssel, amelynek középpontjában olyan egyezség áll, amellyel a bankrendszer, az ügyfelek és a kormány megosztja a terhet, a megállapodásba belépők törlesztőrészlete 30-35%-kal csökkenhet - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter az aláírást követően, csütörtökön a parlamentben.

A pénzintézetek és a kormány megosztja a devizahitel terhét, ebben részt vesznek az ügyfelek is.

A megegyezéssel egy "labirintusból, amelyből kijönni nem könnyű", most a Bankszövetséggel, a PSZÁF-fel az MNB-vel együtt a kormány menekülési utat ajánl mintegy egymillió devizahitelesnek.

A kormány és a bankszövetség között létrejött megállapodás öt évre szól, és az öt év alatt 900 milliárd forinttal csökken a devizahitelesek terhe, amelynek kétharmadát a bankok, egyharmadát a kormány viseli.

A kormány hozzájárulása bankadón keresztül valósul meg, abból leírható a bankok végtörlesztési terhe. 

Az Index azt írja, a jelentős, 90 napon túli késedelembe esett adósokat teljes forintosítással és a fennálló tartozás negyedének elengedésével segítik.

A Magyar Bankszövetség tagjai vállalják, hogy erre vonatkozó törvényi szabályozás esetén a 2011. szeptember 30-án a minimálbér összegét elérő, és 90 napot meghaladó késedelembe esett deviza jelzáloghitel-adósok tartozását - amennyiben a deviza jelzáloghitel átváltására korábban nem került sor - forintra váltják, és a tartozás 25%-át elengedik 2012. május 15-éig, feltéve, hogy a devizakölcsön-szerződés megkötésekor a fedezeti ingatlanok forgalmi értéke összesen a 20 millió forintot nem haladta meg.

A lap tudósítása szerint a kormány csökkenő mértékű kamattámogatást nyújt azoknak, akiknek a devizahitelét a hitelező forinthitelre váltotta.

A kamattámogatás feltétele, hogy az ingatlan értéke nem haladhatja meg a 20 milliós forgalmi értéket Budapesten, vidéken a határt 15 millió lesz. A kamattámogatás öt évre szól, mértéke az első évben az állampapír-referenciahozam 50%-a, a második évben 45%-a, a harmadik évben 40%-a, a negyedik évben 35%-a, míg az ötödik évben 30%-a. Arra is lesz lehetőség, hogy a kamattámogatás igénybevételétől számított öt évig az adós csak kamatot törlesszen.

Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke elmondta: a kormány számára a devizahitelek ügye társadalmi problémát jelentett, ezért kiemelkedően fontos a megállapodás.

- A kormány és a bankszövetség alapvető gazdaságpolitikai kérdéseket azonos módon ítélt meg - közölte Patai Mihály.     

Ezt is szeretjük