Átszoktak a magyarok a bankkártyás fizetésre: látványos a változás
Jelentősen nőtt a bankkártyákkal lebonyolított forgalom az első negyedévben.

erinteses-fizetes
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A bankkártyákkal az első negyedévben belföldön lebonyolított vásárlási forgalom a múlt év azonos időszakához képest darabszámban 13%-os, értékben pedig 23%-os emelkedést mutatott, és 1754 milliárd forintot ért el. Az online kártyás vásárlások darabszáma 38%-kal, értéke pedig 50%-kal nőtt - állapította meg hétfőn közzétett jelentésében a Magyar Nemzeti Bank.

Az egyedi forintátutalások értéke csaknem 12%-kal bővült az előző év azonos időszakához képest, amihez már hozzájárult az azonnali fizetési szolgáltatás március 2-i indulása is. A koronavírus-járvány kitörésével párhuzamosan a különböző házhozszállítási szolgáltatások és az érintésmentes fizetés gyors terjedésének hatására az internetes kártya-elfogadóhelyek száma is nőtt.

A fizetési kártyák száma 185 ezerrel - 2%-kal - nőtt az első negyedévben, és március végére megközelítette a 9,6 milliót. A fizetési kártyákon belül továbbra is a betéti kártyák a meghatározóak, arányuk megközelítette a 87%-ot. Az érintőkártyák száma 247 ezerrel - 3,1%-kal - emelkedett a negyedév során, és megközelítette a 8,3 milliót, arányuk pedig az összes fizetési kártyán belül meghaladta a 86%-ot.

Az elfogadóhelyek száma megközelítette a 115 ezret, a POS termináloké pedig a 148 ezer darabot. Az MNB felé adatszolgáltatási kötelezettséggel nem rendelkező külföldi szolgáltatók hazai terjeszkedése lefelé torzítja ezeket az értékeket, mivel egyre szélesebb körben nyújtanak határon átnyúlóan fizetésikártya-elfogadói szolgáltatást és üzemeltetnek Magyarországon POS terminálokat - jegyezte meg az MNB.

A kártya fizikai jelenlétét nem igénylő internetes elfogadóhelyek száma 8%-os növekedést követően meghaladta a 14 ezret, amihez nagymértékben hozzájárulhatott a koronavírus-járvány hatására a különböző házhozszállítási szolgáltatások gyors térnyerése - tették hozzá.

A cikk az ajánló után folytatódik

Jelentősen, darabszámot tekintve 16%-kal, értékben pedig 26%-kal nőtt a hazai kibocsátású kártyák külföldi használata. Külföldi viszonylatban a határokon átnyúló utazások visszaesése nyomán külföldi fizikai kereskedőknél lebonyolított tranzakciók számában ugyan még 8%-os növekedés történt 2020 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ugyanakkor értékben 2% feletti volt a visszaesés. A külföldi internetes fizetési forgalomban az értékek rendre 19%-os, illetve 38%-os bővülést mutatnak.

Jelentősen átrendeződött a hagyományos és érintéses vásárlási tranzakciók aránya, amit a kötelező PIN-kód-használat értékhatárának emelése tovább erősíthet a jövőben. Az érintéses vásárlási tranzakciók aránya a POS terminálon végrehajtott összes vásárláson belül darabszám tekintetében, 4,3 százalékpontos emelkedést követően megközelítette a 93%-ot, értéke pedig, 6,8 százalékpontos bővüléssel meghaladta a 85%-ot.

A belföldi készpénzfelvételek száma 4%-ot meghaladó mértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest, a készpénzfelvételek értéke azonban 8%-kal növekedett. Az egy tranzakcióra jutó érték több mint 13%-os emelkedéssel megközelítette a 87 ezer forintot az első negyedévben - közölte az MNB.

Fotók: Getty Images

Ezért jó, ha két bankkártya van nálad

A kártyahasználat során nem szabad megfeledkezni az elővigyázatosságról, illetve arról, hogy viselkedésünk mintául szolgál a gyerekek számára is. A szakértők összegyűjtötték az öt legfontosabb tippet, ami a tanulás alapja lehet, hogy később gyermekünk is kényelmesen és biztonságosan használja bankkártyáját.

Ezt is szeretjük