Ismét jeges a Balaton vize: ezért tilos rajta korcsolyázni
Az elmúlt napok hideg időjárása miatt a Balaton vize is befagyott.

balaton-jeges1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A héten nem lesz elég vastag a Balaton jege a korcsolyázáshoz - közölte Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-vel.

Az elmúlt napok mínuszainak és szélcsendes időjárásának köszönhetően megindult a jégképződés a nyílt vízen is, de a feltámadó szél keddre több helyen is megnyitotta a jégfelületet - mondta.

Tilos rámenni a vékony jégre

A jég vastagsága most 3-5 centiméter. A következő napokban éjszakánként továbbra is fagyni fog, de napközben egyre inkább nulla fok fölé kúszik majd a hőmérő. Péntektől a szél felerősödik, és a hőmérséklet is emelkedni fog, így nincs sok esély vastagabb jégtakaró kialakulására - közölte. Sportolásra alkalmas jégre tehát a héten nem számíthatunk, de a következő hetekben még várható lehűlés, így teljesen nem zárható ki egy újabb jegesedés a Balatonon - mondta Horváth Ákos.

balaton-jeges2
Fotó: Ilona Nagy / Getty Images Hungary

A rendőrség is számos jótanácsot adott a befagyott vizekkel kapcsolatban. A jégen való tartózkodás és közlekedés legalapvetőbb szabálya, hogy a szabad vizek jegére csak akkor szabad lépni, ha az kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert.

A cikk az ajánló után folytatódik

Fontos tanács, hogy a jeges vízből mentett embert azonnal nem szabad túlfűtött, meleg helyre vinni, hanem - a jeges ruházatától megszabadítva - fokozatosan kell felmelegíteni a testét. Az ilyen személyt minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság felhívta a figyelmet, hogy tilos a szabad vizek jegén tartózkodni

  • éjszaka és korlátozott látási viszonyok között,
  • járművel, a biztonságos munkavégzés kivételével,
  • kikötők és veszteglőhelyek területén, valamint
  • folyóvizeken! 

A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5 000-50 000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150 000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

Így néz ki, ha igazán hideg van

A tél lehet dermesztő, de ugyanakkor gyönyörű is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük