Az irodalomtörténet 5 legizgalmasabb romantikus regénye
Megható olvasmányra vágysz? Akkor válassz az irodalom történetének legkiválóbb darabjai közül!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az igényes, romantikus témájú könyvek az irodalom legszebb gyöngyszemei, mesteri ábrázolásai a szerelemnek, a szenvedélynek és az emberi kapcsolatoknak.

Maradandó élmény olvasni az ilyen műveket, ha kicsit is fogékony vagy az igaz, mély érzelmekre. A gazdag jellemábrázolások, meglepő fordulatok más dimenzióba repítenek.

Íme, öt regény, mely alapműnek számít a romantikus regények műfajában, és, ha még nem olvastad őket, itt az ideje belevetned magad.

Jane Austen: Büszkeség és balítélet

Jane Austen írónő ma már fogalom, ha romantikáról és nagy érzelmekről beszélünk. Könyvei egytől egyig milliók szívét dobogtatták meg, és több rendezőt késztettek arra, hogy filmre vigye azokat. Az írónő legismertebb és többször is megfilmesített alkotása a Büszkeség és balítélet. A könyvből ismert Mr. Darcy jellemének és nevének koppintása világsikert hozott a Bridget Jones naplója írójának is, aki róla formázta meg Mark Darcy alakját.

A Büszkeség és balítélet öt hajadon leánygyermekről, a Bennet család életéről szól. A lányok közül éles elméjével és különleges szépségével kiragyog Elizabeth, aki a könyv központi figurája. Még nem sejti, hogy a szomszéd birtokot megvásárló ifjú, vagyonos nemesember legjobb barátjával, Mr. Darcyval együtt akaratlanul is alaposan felforgatja majd a családjuk hétköznapjait. Szenvedélyes mulatságok, intrika és pletyka, szerelmi incselkedés és féltékeny bosszú története ez, melyben egy ifjú hölgy elszántan keresi, és meg is találja a boldogságot.

Kiadja az Ulpius-ház Könyvkiadó.
Ára 2999 forint.

Ian McEwan: Vágy és vezeklés

Az 1948-ban született Ian McEwan a modern angol próza egyik emblematikus alakjává nőtte ki magát, számos irodalmi díj birtokosa. A Vágy és vezeklés egy féltékeny kislány eltorzult fantáziájának következményeit és tragédiáját tárja fel. A 13 éves Briony meglesi nővérét, amint az a szomszéd fiú szeme láttára levetkőzik, és a Tallis-ház parkjának ékes szökőkútjába merül.

A kislány a nap folyamán más rejtélyes események szemtanúja is lesz, és gyermeki, de nem éppen ártatlan képzelete kiszínezi a valóságot, szörnyű titkokat sejt a két kamasz évődése mögött. Egy avatatlan kézbe került szerelmi vallomás, egy balul sikerült családi estély, és ekkor Briony döntő lépésre szánja el magát, aminek jóvátételéhez talán egy élet is kevés. A regény lebilincselően ábrázolja a gyermekkor végét, azt a pillanatot, amikor első komoly döntésünk súlya ránk nehezedik, és megpecsételi az életünket. Vajon hazudhatunk-e magunknak egy életen át?

Kiadja az Ulpius-ház Könyvkiadó.
Ára 2999 forint.

Edith Wharton: Az ártatlanság kora

A könyv Edith Wharton egyszerre érzelmes és finoman pszichologizáló, Pulitzer-díjas remekműve: megrendítő emberi dráma, kíméletlen korrajz és az életbölcsesség magasiskolája is egyben. A 19. század végi New York arisztokráciájának életét szigorú törvények irányítják. Itt elképzelhetetlen, hogy egy szépreményű ifjú, jó házból való menyasszonya helyett egy már elvált, tehát bukott asszonyt válasszon.

A jóképű Newland Archer jövőjét is már előre megírták a társaság törvényei, miszerint a csinos, fiatal May Wellanddel köti majd össze az életét, egyesítve ezzel a két jómódú család vagyonát. Archer házasságkötése küszöbén ismeri meg jegyese unokanővérét, a bűbájos és szabad szellemű, válása miatt a társasági körökből kinézett Olenska grófnőt. A fiatalember saját befolyását és elismertségét latba vetve fölkarolja a leendő rokont, ám lovagiasságába csakhamar gyöngédebb érzelmek keverednek, ezért választásra kényszerül.

Kiadja a Lazi Könyvkiadó.
Ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »

Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején

A Száz év magány megírása után Nobel–díjjal kitüntetett író fantasztikus és elgondolkodtató regénye egy későn beteljesült szerelem története. Florentino Ariza gyerekként beleszeret a gyönyörű Fermina Dazába. A lány rangjához méltó házasságot köt, egy tekintélyes orvos oldalán, aki a címben szereplő kolerával is sikeresen felveszi a harcot. A lány látszólag boldog, kiegyensúlyozott polgári életet él. Florentino közben kalandos viszonyokat folytat különféle nőkkel, de közben egy percre sem téveszti szem elől szerelmét.

Évtizedek múltán, amikor mindketten megvénültek, és az imádott asszony megözvegyül, eljön Florentino ideje, hogy végre beteljesítse szerelmét. A könyv rengeteg kérdést vet fel, kortalan-e a szerelem, és igaz szerelemmel valóban kötődhetünk-e egyetlen emberhez, egy egész életen át, úgy, hogy két különböző világban élünk?

Kiadja a Magvető Könyvkiadó.
Ára 2990 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »

George Sand: Mauprat

A francia romantikus irodalom tán legszebb szerelmes regényének hőse, Bernard de Mauprat maga mondja el 80 évén túl élete és szerelme történetét. A vad rablólovagok nevelte fiú egyik cselvetésük során ismerkedik meg egy álomszép lánnyal, akinek a becsületét és az életét is megmenti banditatársaitól. Edmée és Bernard bontakozó szerelmét egyre több motívum színezi, számos kalandos fordulat hátráltatja vagy segíti. A lovagvár bukása után a fiúnak meg kell küzdenie új nevelőapja úri környezetével, a lány előkelő udvarlójával, züllött papok alattomos mesterkedésével, párizsi szalonok talpnyalóival.

A regény fordulópontján Bernard ártatlanul börtönbe és törvényszék elé kerül. Nem csupán boldogsága, de élete is múlik azon, barátai és szerelme összefognak-e érte, vagy sem.

Kiadja az Új Palatinus Könyvesház.
Ára 2590 forint.
A könyvet itt rendelheted meg. »

George Sand regényében minden megvan, ami a kötetet a romantikus művek kedvelői számára ellenállhatatlanná teszi: áradó meseszövés, az alakok, a fordulatok változatos bősége, szép tájak, nemes érzelmek és szerelmes szívek.

Ezt is szeretjük