Az 5 legjobban várt könyv 2010-ben
Ha 2009 legjobb könyveit még nem faltad be, itt az ideje. Hamarosan ugyanis ismét jön néhány, amit muszáj elolvasnod.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ahogy a filmek, úgy a regények terén is ígéretesnek tűnik 2010: a Nem vénnek való vidék című könyv szerzője ismét egy lebilincselő könyvvel jelentkezik, és Charlie Parker rajongói is tovább kalandozhatnak főhősükkel John Connollynak köszönhetően.

Az Egek ura a mozik mellett a könyvesboltokba is beköltözik, és idén azt is megtapasztalhatod, milyen érzés fehér emberként rabszolgasorba süllyedni - legalábbis képzeletben.

A következő öt regény külföldön már bizonyított, 2010-ben pedig Magyarország meghódítására indul.

Cormac McCarthy: Az út

A 77 éves Cormac McCarthy amerikai regény- és színdarabíró műveit sokan hasonlítják William Faulkneréhez. Hazánkban talán mégsem emiatt a hasonlóság miatt vált ismertté: hírnevét sokkal inkább a nagysikerű regényéből, a Nem vénnek való vidék című könyvből készült filmnek köszönheti. És természetesen annak a regénynek, ami ezt követte: Az út című nagysikerű könyve 2007-ben Pulitzer-díjat hozott McCarthy-nak, az angol Times által összeállított, Az elmúlt évtized 100 legjobb könyve listáján pedig az első helyet érdemelte ki.

Nem véletlenül. Utópiájának kerettörténete felkavaró, ugyanakkor a kulisszák mögött felvetett kérdések az alapvető emberi értékekkel kapcsolatban maradandóan mélyrehatóak. A történet két főszereplője egy apa és a fia, akik a „vég” után, a világra borult örök hamuszürkeségben róják utukat fázva és éhezve, keresve azt a maradék jót, ami túlélhette a pusztulást. Az óceánpartra igyekeznek, ám azt nem tudni, az új életbe vetett reményük meddig tart ki, és mi lesz annak a két golyónak a sorsa, ami az apa pisztolyában lapul.

Kiadja a Magvető Kiadó.
Megjelenés ideje: 2010. február 1.

Tess Gerritsen: A tanítvány

Az egyesült államokbeli Boston elegáns kertvárosi negyedében brutális kegyetlenséggel megölt házaspárok holttesteire bukkannak. A nyomok szinte egyértelműen ahhoz a sorozatgyilkoshoz vezetnek, akit nemrég juttattak rács mögé. Az üggyel kapcsolatban a rendőrség tehetetlen, a város lakói pedig eközben rettegnek. Hiszen felmerül a gyanú, hogy azt, amit a sorozatgyilkos elkezdett, egy tanítványa folytatja. De vajon ki lehet a tanítvány? És hogyan lehetséges, hogy az, aki egykor majdnem áldozatul esett a gyilkosnak, most annak tanítványához csatlakozik?

Az 57 éves Tess Gerritsen a New York Times bestsellerszerzője, és tíz világsikerű orvosi thriller írója. Könyveit 33 nyelven adták ki, és több mint 20 millió példányban keltek el világszerte.

Kiadja az Ulpius-ház.
A megjelenés várható ideje: 2010. március.

John Connolly: A fekete angyal

John Connolly 1968-ban született Dublinban, jelenleg az Irish Times egyik vezető munkatársa. Íróként azzal a regénysorozatával szerzett hírnevet, amelynek szereplője Charlie Parker, az özvegyen maradt rendőr, akinek feleségével együtt kislányát is megöli egy elmebeteg. Felmond a rendőrségnél, nagyapja elhagyatott házába költözik, majd elhatározza: magánnyomozó lesz. Olyan, aki nem ismer sem embert, sem Istent, sem kegyelmet.

A fekete angyal a sorozat 2005-ben megjelent, ötödik része, amelyben Connolly egyre távolabb viszi a Parker-történetet az előző könyvekben megszokott, sorozatgyilkosos thrillertől, és egyre több horrorisztikus elemmel fűszerezi meg - ami nem mellesleg az első regényt is áthatotta. A kérdés, hogy miért és hogyan lehetséges, hogy annyi rossz ember övezi Parker útján, a kezdetektől ott motoszkál az olvasó fejében, ahogy az is, hogy miért pont Parker az, akit az áldozatok szellemei a legalkalmasabbnak tartanak arra, hogy igazságot tegyen.

Kiadja az Ulpius-ház.
A megjelenés várható ideje: 2010 július.

Bernardine Evaristo: Ófrika Rulez!

Az Orange-díj az Egyesült Királyság legjelentősebb irodalmi kitüntetése, amellyel kizárólag női írók angol nyelven megjelent regényeit jutalmazzák. 2009-ben a díjat a nigériai apától és angol anyától, Londonban született Bernardine Evaristónak ítélték Ófrika Rulez! című regényéért. A könyv különlegessége, hogy az eddigiektől eltérő módon tárgyalja a rabszolgaság és a fekete kontra fehér ember témáját - zavarba ejtő, megdöbbentő, mégis gyönyörű történet keretén belül.

A regény főhőse Doris, aki egyik percben még nővéreivel játszik a házuk mögött, a másikban viszont már zsákot húztak a fejére - egy rabszolgahajón az Újvilág felé szállítják. Rabszolgasorba kerül, fehér ember létére a feketék világában. Életének egyetlen célja lehet: hogy kedvében járjon gazdájának. Evaristo afrikai népe művelt és okos, vibráló kultúrában és élénk gazdaságban él, ahol a barbár európaiak csak arra jók, hogy kiszolgálják őket.

Kiadja a K. U. K. Kiadó.
A megjelenés várható ideje: 2010 március.

Walter Kirn: Egek ura

2010-ben Leonardo diCaprio főszereplésével mutatják be a regény alapján készült, azonos című filmet. Bár a film ígéretesnek tűnik, a könyvet sem árt elolvasni. A Time, a The New York Times és a Vogue esszéistája és szerkesztője ugyanis letehetetlen regényt alkotott, amely 2010-ben magyarul is olvasható.

Az Egek ura főhőse Ryan Bingham, a nagyvállalati leépítések szakembere, aki lelkiismeret-furdalás nélkül rúg ki tömegeket időről időre. Élete nagy részét szállodákban és repülőgépeken tölti, barátja nincs, csupán alkalmi jellegű kapcsolatokat köt utastársakkal és a légiutas-kísérőkkel. Se lakása, se autója, csupán egyetlen kézitáskája van, amit mindig magánál tart.

Kiadja a Nyitott Könyvműhely.
A megjelenés várható ideje: 2010 február.

A folyamatos utazás közben egyetlen dolog köti le: a cél, hogy elérje az egymillió mérföldes álomhatárt.

Ahogy azonban közeledik a cél, egyre különösebb dolgok történnek körülötte, és addig biztonságosnak tűnt élete egyszercsak a feje tetejére áll.

Ezt is szeretjük