Óránként akár 100 meteor is hullhat decemberben: az év leglátványosabb jelensége
Úgy tűnik, a december a csodálatos égi jelenések hónapja, amikor is - ha az időjárás is úgy akarja - csodálatos fotókat készíthetsz hullócsillagokról.

hullocsillag 1
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bár a decemberi, ködös-nyirkos időjárási körülmények nem éppen a legmegfelelőbbek a csillagleshez, ha szerencséd van, december közepén rengeteg meteort megpillanthatsz az éjszakai égbolton.

A Geminida raj, a már említett meteorzápor minden év decemberének közepén bukkan fel, a jelenség pedig több szempontból is különleges: egyrészt a hullócsillagok már kora estétől láthatóvá válnak, pedig a rajok jellemzően csak kora hajnalban jelentkeznek. Másrészt az úgynevezett maximum éjszakájukon rengeteg meteor hullik majd alá az égből, végezetül a meteoritok közt nagyon sok lesz a káprázatosan fényes, az igéző látványnak ráadásul még a telihold sem tehet keresztbe.

Az év leglátványosabb meteorzápora

December 13-án és 14-én érdemes az égbolton tartani a szemed, ekkor ugyanis már este 10 előtt lenyugszik a Hold, így a táj teljes sötétségbe burkolózik. Ekkor óránként akár száz hullócsillagot is megfigyelhetsz, melyek többségükben ugyan halványabbak, de azért szép számmal akadnak fényes példányok is, különösen az éjszaka közepén, amikor kiindulási pontjuk, az Ikrek csillagkép magasan jár az égen. 

Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy akár válogathatunk is a megfigyelési időpontokból, mert kora este a hosszú utat bejáró meteoritokban gyönyörködhetünk, míg az éjszaka közepén a hullócsillagok mennyisége gondoskodik az elkápráztatásunkról.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az igazán elkötelezett csillaglesők akár több száz kilométert is utaznak ilyenkor a legpazarabb látványért, ugyanakkor a legfényesebb rajtagok azért az enyhén párás, fátyolfelhőkkel tarkított égbolton  is átragyognak. Persze a megfigyelés csak akkor lesz sikeres, ha a városok fényszennyezésétől minél távolabbi pontot keresel. Ami pedig a keletkezésüket illeti, a Geminidákhoz hasonló meteorrajok többnyire az üstökösökből keletkező porszemcsékből alakulnak ki.

Még több égi jelenség - Itt tízszer annyi csillag látszik, mint Budapesten

A lenyűgöző fotók elkészítése kihívásokkal is járt. Több hónapos tervezést igényelt a nagyméretű távcső és a precíziós műszerek csomagolásának és szállításának megtervezése, hogy egyetlen érzékeny eszköz se sérüljön meg útközben. A helyszínen is több száz kilométert utaztak a fotósok a legjobb képekért a sivatagi éjszakában, a homokdűnék között.

Képek: Getty Images Hungary.

Ezt is szeretjük