Magánnyugdíj: AXA-s voltál? "Ajándék" pénzre számíthatsz
A PSZÁF perel, hogy elérje a magán-nyugdíjpénztári tagokat illető többletköltség visszafizetését.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az AXA Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt.-t 100 millió forint bírsággal sújtotta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Egyúttal felszólította a pénztári vagyonkezelési jogszabályok betartására, miközben a felügyelet közérdekű igényérvényesítés iránti pert is indít annak érdekében, hogy az AXA magánnyugdíjpénztárának volt és jelenlegi tagjai visszakaphassák a vagyonkezelő által tőlük jogsértően elvont költségeket.

A PSZÁF keddi közleménye szerint a felügyelet célvizsgálatot folytatott le az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztárnál a pénztári vagyonkezelés során fölmerült költségek jogszerűségének áttekintése céljából.

A PSZÁF a pénztári vizsgálatot lezáró határozatában akkor megállapította: az AXA nyugdíjpénztára indokolatlan többletköltséget okozott magán-nyugdíjpénztári tagjainak az AXA alapkezelője által kezelt befektetési alapokban történt egyes befektetéseivel.

Az AXA nyugdíjpénztár által - a PSZÁF fenti határozatának végrehajtásaként - benyújtott intézkedési terv szerint a nyugdíjpénztár által kimutatott jogtalan többletköltség 808 millió forint volt, amelyből azonban az AXA alapkezelője - az AXA nyugdíjpénztárának felszólítására - csak mintegy 158 millió forintot térített meg.

A PSZÁF az AXA alapkezelőjével szemben is célvizsgálatot folytatott le, amelyben a vagyonkezelői befektetések során alkalmazott egyes befektetési eszközök jellegét, a mögöttes eszközök sokszínűségét, a költségek különböző befektetők közötti megoszlását, valamint a méretgazdasági szempontokat ellenőrizte.

Ezek alapján megállapította, hogy a vagyonkezelő többször közvetett befektetési eszközökbe - az alapkezelő által létrehozott, döntően a pénztár által lejegyzett, viszonylag kisszámú értékpapírt magában foglaló befektetési alapokba - helyezte el a pénztári megtakarításokat, noha az ugyanolyan befektetési összetételt megvalósító közvetlen befektetések lényegesen alacsonyabb költségűek lettek volna.

A PSZÁF az AXA alapkezelőnél elvégzett vizsgálatában kirívóan súlyos jogsértésnek minősítette, hogy a vagyonkezelő az AXA nyugdíjpénztárával kötött befektetési szolgáltatási szerződése keretében - jogszabályt sértve - nem a pénztár érdekeivel összhangban járt el.

A vagyonkezelő az indokolatlan többletköltség felszámításával csökkentette a magán-nyugdíjpénztári tagok nyugdíjcélú megtakarításainak összegét, miközben az alapkezelési díjon keresztül neki közvetlen vagyoni előnye származott a jogsértésből. Mindez alkalmas lehet a pénzügyi közvetítő rendszerrel és a nyugdíjcélú megtakarítások megfelelő kezelésével kapcsolatos közbizalom gyengítésére is.

Az AXA alapkezelő az őt megbízó - és a rá vonatkozó felügyeleti határozatot nem vitató - AXA nyugdíjpénztár által kiszámított többletköltség egy részét megtérítette, így az igény jogosságának alapját gyakorlatilag elismerte. Ugyanakkor nem adott számot arról, hogy a követelés fennmaradó részének teljesítését megtagadta - derül ki a közleményből.

A PSZÁF a Fővárosi Bíróságon közérdekű igényérvényesítési eljárást indít az AXA alapkezelőjével és nyugdíjpénztárával szemben, hogy elérje a volt és jelenlegi magán-nyugdíjpénztári tagokat illető többletköltség visszafizetését. Amennyiben a bíróság megítéli az egyes pénztártagoknak visszajáró összegeket, azoknak a kifizetéséről közvetlenül az AXA nyugdíjpénztára fog intézkedni a volt és jelenlegi pénztártagok javára. A tájékoztatás szerint a történtek miatt a PSZÁF nyomozó hatósághoz is fordult.

Ezt is szeretjük