Menet közben csapott bele a villám egy kocsiba az M6-os autópályán
A rendőrség hamar a helyszínre érkezett, az autóban utazók nem sérültek meg.

villamlas
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vasárnap este tíz órakor egy férfi tett bejelentés a rendőrségen, mert autója mellé villám csapott, mire az megállt, és kivilágítatlanul vesztegelt az M6-os autópálya leállósávján. A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a helyszínre érve megállapították, hogy a villám valójában az autó antennáján keresztül a járműbe csapott, ahol túlhevítette az elektronikai eszközöket és vezetékeket.

A kocsi és motortere intenzíven füstölt, ezért a rendőrök leválasztották az akkumulátor érintkezőit. A villámcsapás következtében az autó utastere mérgező füsttel telt meg, a világítása megszűnt. A műszaki hibákon túl az időjárási körülmények miatt a két egyenruhás a járműben utazókat, az 59 éves bejelentőt és gyermekét azonnal a szolgálati autóba ültették - írja a Police.hu.

Az eset a Pécs irányába haladó oldalon, a 149-es kilométerszelvénynél történt személyi sérülés nélkül. Az autó egyébként magától a villámcsapástól megvédi az utasokat, mert a fémkarosszéria árnyékolóként működik, így a belső térbe nem tud behatolni a villám elektromos energiája.

Ez a jelenség az úgynevezett Faraday-kalitka, melynek lényege, egy fémhálóval körülvett térrész kiküszöböli az elektromágneses hatást, így a kalitka belsejében lévő tárgyak vagy élőlények ettől védve vannak. Ugyanez a helyzet a repülőgépeknél is: ha menet közben belecsap a villám, a légi jármű fémteste megvédi a benne ülő utasokat.

Fotók: Getty Images

Így néz ki a test villámcsapás után

Valóságos csodának számít, ha valaki megússza annyival, hogy a bőrén a villámcsapás tetoválásszerű nyomokat hagy, de előfordul. Érdekes fotókat mutatunk!

Ezt is szeretjük