Fotók: újabb bozóttűz pusztít Ausztráliában - Emberek ezreinek kellett elhagynia az otthonát

Ausztrália nyugati részén, a kijárási tilalom kellős közepén jött az újabb csapás.

ausztrália-tűzvész3

Sajnos szomorúan indult a tavalyi év, hiszen hatalmas erdőtüzek pusztították a ritka ausztrál élővilágot, de rengeteg ember élete is veszélybe került. Akkor azt hittük, ennél már nem lehet rosszabb, de 2020 még bőven tartogatott szörnyűségeket, amiknek még mindig nem értünk a végéhez.

Bár 2021 még csak nemrég kezdődött, így is számos borzalmas esemény történt a koronavírus mellett, például újra bozóttüzek pusztítanak Ausztráliában - pont abban a térségben, ahol több millió embert zártak karanténba.

A klímaváltozás okolható a gyakori tűzesetekért

A Wooroloo város közelében történt tűzvészről először hétfőn délben számoltak be. Gyorsan mozgó, rendszertelen lánggá nőtte ki magát, amely egyik napról a másikra végigfutott a város északkelet felé terülő dombjain és völgyein. Kedden már Perth lakosai is arra ébredtek, hogy sűrű füst lepi el a várost. Mivel a térségben jelenleg 35 fok van, és száraz időjárás, ezért gyorsan tud terjedni a bozóttűz, Craig Waters nyugat-ausztráliai tűzbiztoshelyettes szerint a térség történelme során nem voltak ilyen nagy tűzesetek, az elmúlt években szaporodtak meg. A jelenséget a változó éghajlattal és a talaj nedvességhiányával magyarázzák.

A helyzetet az sem könnyíti meg, hogy Nyugat-Ausztráliában jelenleg több millió ember van karanténba zárva a koronavírus miatt, ám akiknek veszélyezteti az otthonát a tűz, elhagyhatja házát, és igénybe veheti az evakuációs központokat. Mark McGowan, a nyugat-ausztráliai miniszterelnök szerint az állam rendkívül aggasztó és súlyos helyzetben van. Jelenleg kétféle vészhelyzettel küzd: a veszélyes tűzvésszel és a koronavírus miatti lezárásokkal.

(Képek forrása: MTI)

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük