Hatalmas aszteroida közelíti meg a héten a Földet: ennél nagyobb nem lesz 2021-ben
A húsz évvel ezelőtt felfedezett égitest csillagászati szempontból közel fog elhaladni a Föld mellett.

aszteroida-március2
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Vannak olyan aszteroidák, amiket a tudósoknak sikerült az idők folyamán jól megismerniük, hiszen többször is megközelítették olyan távolságban a Földet, hogy adatokat gyűjthessenek róluk. A 2001 FO32 nevű objektum is ilyen, amit húsz évvel ezelőtt fedeztek fel, és idén újra megközelíti a bolygónkat.

Az égitest a becslések szerint 440-680 méter széles lehet, ami az aszteroidáknál óriásinak számít, a kutatók szerint ennél nagyobb objektum 2021-ben már nem fogja megközelíteni a Földet. A 2001 FO32 március 21-én, vasárnap lesz a legközelebb, ám a tudósok szerint így sem kell egy esetleges becsapódástól tartani.

Nincs ok az aggodalomra

Paul Chodas, a NASA földközeli objektumokkal foglalkozó központjának igazgatója szerint nem kell attól tartani, hogy az aszteroida bármilyen problémát okozhat, hiszen semmi esély nincs rá, hogy 2 millió kilométernél közelebb kerüljön a Földhöz. Bár ez hatalmas távolság, csillagászati szempontból mégis közelinek számít, a kutatók így már könnyebben tudják vizsgálni.

aszteroida-március1
Fotó: iStackphotons / Getty Images Hungary

- Két fő típusú vizsgálatot végezünk a 2001 FO32 jobb megismerése érdekében. A radarkészülékek jobban felmérik az aszteroida alakját és méretét. A húszéves múltra visszatekintő megfigyelésekből kiderült, hogy a 2001 FO32-höz hasonló, földközeli aszteroidák körülbelül 15%-ának van egy kis holdja - tette hozzá Lance Benner, a NASA egyik vezető tudósa. - Jelenleg keveset tudunk erről az objektumról, így a nagyon közeli találkozás kiváló lehetőséget kínál arra, hogy sokat megtudhassunk róla.

A cikk az ajánló után folytatódik

A második vizsgálat a NASA Infravörös Teleszkóp létesítményét használja az aszteroida infravörös tulajdonságainak vizsgálatára. A Napból származó fényt részben elnyeli, és részben visszaveri a kis égitest. A visszavert fény tanulmányozásával a tudósok megbecsülhetik, miből áll az aszteroida. Az objektum túl halvány lesz ahhoz, hogy szabad szemmel lássuk, de egy kis teleszkóppal már megfigyelhető, főleg azok számára, akik a déli féltekén élnek. A hatalmas aszteroida legközelebb 2052-ben közelíti meg bolygónkat, ám akkor kissé távolabb lesz, mint most.

Képeken 9 elképesztő méretű meteor, ami a Földbe csapódott: a legnagyobbat elszállítani sem tudták

Többtonnás meteorok csapódtak a Földbe az évezredek alatt, amik között vannak igazi óriások is.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük