100 millió forintot költöttek összesen a felújításra
Mostanra fejezte be a munkát a segélyszervezet
466 millió forint gyűjt össze.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A magántulajdonú ingatlanok felújítását a saját maga által vállalt határidőre fejezte be az Ökomenikus Segélyszervezet.

A Duna júniusi áradása miatt kialakult óriási árvíz károsultjainak megsegítésére a kormány adományvonalat hozott létre, amelyen több mint 466 millió forint gyűlt össze.

A segélyszervezetek felállítása

Ebből az összegből a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsban részt vevő öt karitatív szervezet humanitárius jellegű feladatait lehetett finanszírozni. A tanács az árvízi vészhelyzet kihirdetése után alakult azért, hogy koordinálja a karitatív szervezetek segítségnyújtását. Az adományokat a szervezetek a védekezés során, valamint az árvíz előtti állapotok visszaállítása kapcsán felmerült kiadásokra fordították.

Az Ökomenikus Segélyszervezet elnöke, Lehel László elmondása alapján a szervezet az árvízi védekezés során 18 millió forintot, utalványprogramjára pedig 16 millió forintot használt föl. A szervezet szakemberei először felmérték a keletkezett károkat, majd két hónappal a történtek után, augusztusban megkezdték a károsult ingatlanok felújítását.

A jelenlegi helyzet szerint a segélyszervezet kilenc dunabogdányi és hat szobi ingatlant segített felújítani, beleértve például a burkolatok károsodását, a falak állapotának visszaállítását, az aljzat, a mennyezet vagy akár a csempeburkolat javítását. A sort lehetne folytatni, de összességében az elnök elmondása alapján a felújításra összesen 100 millió forintot költöttek.

A segélyprogramról

Az Ökomenikus Segélyszervezet segélyprogramja során a munkatársak szivattyúkkal, járművekkel, valamint a töltéseken dolgozók ellátásához szükséges élelmiszerekkel és higiéniás készletekkel segítették a védekezést. A szervezet részt vett még több intézmény kitelepítésében, a lakók hetekig tartó élelmezésében, az árvíz elvonultával pedig tisztítószereket biztosított a települések több száz árvízkárosultjának.

Utalványokat is osztottak

Az Ökomenikus Segélyszervezet aktívan részt vett a takarításban, valamint a homokzsákok összegyűjtésében. A szervezet munkatársai Dunabogdányban, Dunaszekcsőn és Szobon közvetlenül az ár levonulása után megkezdték a károk felmérését, a károsultak megsegítését célzó segélyprogram kidolgozását.

Az utalvány rendszer keretében az egyes ingatlantulajdonosok házaik károsodásának mértéke alapján 75, 125 vagy 250 ezer forint értékű utalványt vehettek át a segélyszervezet munkatársaitól. A legkomolyabb károkat szenvedett lakóingatlanok tulajdonosai pedig indokolt esetben nagyobb összegű kivitelezést is kapnak, melyeknek átlagosan mintegy 2 millió forint az értéke. Az Ökumenikus Segélyszervezet által támogatott árvízkárosultak - Dunabogdányban összesen 59, Szobon 25, míg Dunaszekcsőn további 11 család - utalványban részesültek, melyek beváltási határideje szeptember végén járt le.
Ezt is szeretjük