6 ember, akit ártatlanul végeztek ki
Haláluk után tisztázódott a nevük
Mindenki hibázhat, akár a bíróság is. Ha érvényben van a halálbüntetés, a hibák végzetesek.

Dia

	Ruben Cantu	1984. november 8-án két tinédzser tört be egy lakásba, ahol két munkás aludt - kirabolták, majd lelőtték őket, ám az egyik férfi, Juan Moreno életben maradt, és később a gyanúsítottak fotói közül Ruben Cantu képét választotta ki. A fiú ellen egyedül Moreno vallomása szólt, mégis méreginjekció általi halálra ítélték. Moreno később azt mondta, hogy nyomást érzett a rendőrök részéről, hogy Cabtu képére mutasson, holott egyáltalán nem biztos benne, hogy ő volt a tettes. Cantu tettestársa később magára vállalta a gyilkosságot.

Ruben Cantu

1984. november 8-án két tinédzser tört be egy lakásba, ahol két munkás aludt - kirabolták, majd lelőtték őket, ám az egyik férfi, Juan Moreno életben maradt, és később a gyanúsítottak fotói közül Ruben Cantu képét választotta ki. A fiú ellen egyedül Moreno vallomása szólt, mégis méreginjekció általi halálra ítélték. Moreno később azt mondta, hogy nyomást érzett a rendőrök részéről, hogy Cabtu képére mutasson, holott egyáltalán nem biztos benne, hogy ő volt a tettes. Cantu tettestársa később magára vállalta a gyilkosságot.

Dia

	Cameron Todd Willingham	Cameron Todd Willinghamet 2004-ben azért végezték ki, mert a szakértői vélemény szerint ő gyújtotta 1991-ben a tüzet, amiben három lánya életét vesztette. Azt ezt bizonyító technikák azonban még Willingham élete alatt elavultak - ügyvédje fellebbezéseit mégis sorra elutasították, és a férfit kivégezték. 2010-ben egy szakértő úgy nyilatkozott, szinte biztos, hogy a lángok véletlenül csaptak fel, és Willingham ártatlanul halt meg.

Cameron Todd Willingham

Cameron Todd Willinghamet 2004-ben azért végezték ki, mert a szakértői vélemény szerint ő gyújtotta 1991-ben a tüzet, amiben három lánya életét vesztette. Azt ezt bizonyító technikák azonban még Willingham élete alatt elavultak - ügyvédje fellebbezéseit mégis sorra elutasították, és a férfit kivégezték. 2010-ben egy szakértő úgy nyilatkozott, szinte biztos, hogy a lángok véletlenül csaptak fel, és Willingham ártatlanul halt meg.

Dia

 	Carlos De Luna  	1983 februárjában Wanda Lopezt megölték a benzinkúton, ahol dolgozott. A rendőrök Carlos De Lunat tartóztatták le, akit a közelben találtak, egy kamion alatt rejtőzve. A férfi ártatlannak vallotta magát, a ruháján nem volt vér, és meg is nevezte a férfit, aki elkövette a gyilkosságot - Lopez korábbi szerelmét, Carlos Hernandezt. Bár Lunaval ellentétben Hernandeznek hosszú bűnlajstroma volt, és a gyilkossággal többeknek el is hencegett, a bíróság Lunat ítélte halálra, és 27 évesen ki is végezték.

Carlos De Luna

1983 februárjában Wanda Lopezt megölték a benzinkúton, ahol dolgozott. A rendőrök Carlos De Lunat tartóztatták le, akit a közelben találtak, egy kamion alatt rejtőzve. A férfi ártatlannak vallotta magát, a ruháján nem volt vér, és meg is nevezte a férfit, aki elkövette a gyilkosságot - Lopez korábbi szerelmét, Carlos Hernandezt. Bár Lunaval ellentétben Hernandeznek hosszú bűnlajstroma volt, és a gyilkossággal többeknek el is hencegett, a bíróság Lunat ítélte halálra, és 27 évesen ki is végezték.

Dia

 	Lionel Herrera  	Lionel Herrerát két rendőr meggyilkolása miatt ítélték halálra - az egyikük halálos ágyán még azonosította is egy fényképről Herrerát. A gyilkos azonban nem ő volt, hanem a bátyja, Raul Herrera, aki később, halála előtt be is ismerte a gyilkosságokat. Lionel Herrerát méreginjekcióval végezték ki Texasban, utolsó szavai ezek voltak: "Ártatlan, ártatlan, ártatlan vagyok! Én egy ártatlan ember vagyok, és valami nagyon rossz dolog történik itt ma este."

Lionel Herrera

Lionel Herrerát két rendőr meggyilkolása miatt ítélték halálra - az egyikük halálos ágyán még azonosította is egy fényképről Herrerát. A gyilkos azonban nem ő volt, hanem a bátyja, Raul Herrera, aki később, halála előtt be is ismerte a gyilkosságokat. Lionel Herrerát méreginjekcióval végezték ki Texasban, utolsó szavai ezek voltak: "Ártatlan, ártatlan, ártatlan vagyok! Én egy ártatlan ember vagyok, és valami nagyon rossz dolog történik itt ma este."

Dia

	Joseph O'Dell	Joseph O'Dell-t gyilkosság és nemi erőszak miatt ítélték halálra - a vád kizárólag az O'Dell ruháján található nyomok laboratóriumi vizsgálatára támaszkodott, amit az évekig húzódó perben többször felülírtak és megváltoztattak. A kivégzést többször elhalasztották, de O'Dell végül 1997-ben megkapta a méreginjekciót, a vele kapcsolatos bizonyítékokat pedig később minden további vizsgálat nélkül elégették.

Joseph O'Dell

Joseph O'Dell-t gyilkosság és nemi erőszak miatt ítélték halálra - a vád kizárólag az O'Dell ruháján található nyomok laboratóriumi vizsgálatára támaszkodott, amit az évekig húzódó perben többször felülírtak és megváltoztattak. A kivégzést többször elhalasztották, de O'Dell végül 1997-ben megkapta a méreginjekciót, a vele kapcsolatos bizonyítékokat pedig később minden további vizsgálat nélkül elégették.

Dia

	Jesse Tafero	Sonia Jacobs és Jesse Tafero házasok voltak, amikor egy harmadik emberrel, Walter Rhodes-szal szálltak be egy autóba. Rhodes ebből az autóból lőtt le két rendőrt, majd a gyilkosságot később a párra fogta. Mindkettőjüket halálra ítélték, de Sonia büntetését életfogytiglanra módosították. Miután Taferot kivégezték, Rhodes nem bírta tovább a terhet, és beismerte a gyilkosságokat.

Jesse Tafero

Sonia Jacobs és Jesse Tafero házasok voltak, amikor egy harmadik emberrel, Walter Rhodes-szal szálltak be egy autóba. Rhodes ebből az autóból lőtt le két rendőrt, majd a gyilkosságot később a párra fogta. Mindkettőjüket halálra ítélték, de Sonia büntetését életfogytiglanra módosították. Miután Taferot kivégezték, Rhodes nem bírta tovább a terhet, és beismerte a gyilkosságokat.

Dia

	David Spence	David Spence-t két 17 éves lány és egy 18 éves fiú megerőszakolása és meggyilkolása miatt ítélték el, és 1997. április 14-én méreginjekcióval ki is végezték. A vádat harapásnyomokra alapozták, amikről később egy független szakértő megkérdőjelezte, hogy Spence-hez tartoznának, és még maga a nyomozást vezető rendőr is azt mondta, kételkedik benne, hogy valóban Spence lenne az elkövető.

David Spence

David Spence-t két 17 éves lány és egy 18 éves fiú megerőszakolása és meggyilkolása miatt ítélték el, és 1997. április 14-én méreginjekcióval ki is végezték. A vádat harapásnyomokra alapozták, amikről később egy független szakértő megkérdőjelezte, hogy Spence-hez tartoznának, és még maga a nyomozást vezető rendőr is azt mondta, kételkedik benne, hogy valóban Spence lenne az elkövető.

Ezt is szeretjük
Szerző: Zabolai Margit E.
Cimkék:
Fotó: