Ismeretlen sziget bukkant a felszínre: a létezéséről sem tudtunk

Az új antarktiszi szigetet egy norvég istennőről nevezték el a felfedezők.

Antarktisznál új sziget
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az egész Földön az Antarktisz félszigetén érzékelhető leginkább a globális felmelegedés hatása. A két legnagyobb gleccsere, a Thwaites-gleccser és a Pine-szigeti gleccser gyorsabban olvadnak, mint hogy kialakuljon új jégréteg, ezzel folyamatosan aprózódnak.

Az olvadásnak köszönhetően felszínre bukkant egy eddig ismeretlen sziget, ami örökre átrajzolja a régióról készült térképet - jelent meg a Space oldalán. Az új földterületet egy norvég istennő után Sif-szigetnek nevezték el.

Új sziget bukkant fel az Antarktisznál

Thwaites Gleccser Offshore Kutatási projekt - röviden THOR - egy új szigetet fedezett fel a héten, miközben a Pine-sziget gleccserét közelítették meg. Az új földrész mindössze 350 méter hosszú, nagy része jéggel borított, de már kiemelkedik a tengerből a barnás kövekkel tarkított felülete, ami elválasztja a környező jéghegyektől és gleccserektől. 

A geológiai vizsgálatok során kiderítették, hogy a sziget vulkanikus kőzetből, gránitból áll, és otthont ad a környező fókák számára. 65 kilométeres körzetben ez az egyetlen kiálló sziklás rész az egész térségben. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

Különös tájra bukkant a fotós az eldugott szigeten: mintha egy idegen bolygó lenne

Eleonore egy professzionális fotós, az elhivatottsága mögött rejlő tehetség is azonnal szemet szúr az összes képén.

Különös tájra bukkant a fotós az eldugott szigeten: mintha egy idegen bolygó lenne

Nézegess képeket!

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük