Egyetlen apró trükk, amivel álláshoz juthatsz
Jó, ha van legalább egy diploma a zsebedben, ha azonban nem ismered a tökéletes amerikai önéletrajz titkát, esélyed sincs.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Azon, hogy elsőre milyen képet alakítasz ki magadról - akár csak egy olyan dokumentummal, mint az önéletrajz -, nagyon sok múlik. Utóbbi a személyiséged, a tudásod és a tapasztalataid képe, ha viszont nem megfelelően készíted el, lehetsz bármennyire is jó a szakmában, esélyed sem lesz megnyerni egyetlen állást sem. A sikeres önéletrajz titka azonban szerencsére ismert: akkor jó, ha benne rejlik tulajdonosa személyisége, különlegessége, mindezt pedig úgy tálalod, hogy nem hagy maga után kívánnivalót.

Számos önéletrajztípus ismert manapság, ha azonban biztosra akarsz menni, érdemes az amerikai típusút választanod - a legtöbb helyen ugyanis ez a leginkább elfogadott. A következőkben eláruljuk, hogyan készítsd el úgy, hogy garantáltan kitűnj vele a többi jelentkező közül.

Könnyűnek tűnik, mégsem az

Az amerikai önéletrajz a legelterjedtebb típus Magyarországon. Sikerét könnyű átláthatósága és tényszerű leírásmódja hozta meg. Ha megnézed a lenti sablont, láthatod, hogy ezt az önéletrajztípust csak ki kell tölteni a megfelelő adatokkal, és máris küldésre kész. Csakhogy így is rejt magában hibalehetőségeket, melyeket jobb elkerülni. Elsőként azt javasoljuk, hogy az amerikai önéletrajzot kizárólag számítógéppel, azon belül is szövegszerkesztővel készítsd el, és legalább kétszer ellenőrizd, mielőtt bárkinek is elküldenéd.

Személyi adatok

A személyi adatoknál a legfontosabb, hogy ne csak a férjezett, hanem a leánykori nevedet is feltüntesd. Itt jelenjen meg a doktori fokozat is, és minden családi viszonyra utaló előtag. A születési idő kapcsán korábban divat volt megadni az életkort, ez azonban mostanában nem javasolt, főleg akkor nem, ha engedélyt adsz a cégnek kísérőleveledben arra, hogy megtartsa az önéletrajzod. A legjobb a hivatalos formát követni: városnév, születési év, hónap, nap. Az állandó lakcímnél a hivatalos címed szerepeljen, kivéve azt az esetet, ha albérletben laksz, és a levelek sem az állandó, hanem az ideiglenes címre érkeznek.

A telefonszám rovatba csak olyan telefonszámot írj, melyen valóban elérhető vagy - ideális a mobiltelefon számát megadnod. Vonalas számot csak akkor adj meg, ha biztos vagy benne, hogy azt te veszed fel. Az e-mail cím sarkalatos kérdés. Mivel senki nem venne komolyan egy olyan személyt, aki a macilaci@akármi.hu e-mail címen érhető el, alaposan gondold végig, hogy milyen címet szerepeltetsz az önéletrajzodban. Ha felelősségteljes munkavállaló benyomását szeretnéd kelteni, úgy olyan e-mail címet hozz létre, mely a vezetéknevedet, a keresztnevedet vagy legfeljebb a születési dátumodat tartalmazza.

Célok, iskolák, munkahelyek

Az amerikai önéletrajz meglehetősen száraz és tényszerű, érdemes azonban egy kis életet vinni bele. Ezt a célkitűzések résznél teheted meg: itt egy-két bővített mondatban leírhatod azokat az elvárásokat, melyeket saját magaddal, egyben a jövendőbeli munkahelyeddel kapcsolatban támasztasz.

Mindenki kíváncsi arra, hogy egyedül vagy csoportban tudsz-e dolgozni, sematikusabb vagy kihívásokkal teli munkakörre vágysz-e. Az iskoláknál azokat tüntesd fel, amelyek az adott állás elnyerése szempontjából lényegesek lehetnek. Felsorolásuk időben visszafelé történjen, tehát a legutoljára elvégzett vagy folyamatban lévő tanulmányok kerüljenek az első helyre. Ha még nincs munkatapasztalatod, az iskolában tanult főbb tárgyakat vagy elismeréseket érdemes kiemelned.

A munkahelyek felsorolásánál szintén az utolsóval kezdd a sort. Ahogy az iskoláknál, itt is fontos meghatározni az eltöltött időszakot, év és hónap megjelölésével. Feltüntetendő a szervezet, vállalat neve, a betöltött munkakör és az utolsó egy-két munkakör részletes leírása. Amennyiben olyan állást pályázol meg, melyhez hasonló munkát csak egy korábbi pozíciódban végeztél, akkor azt a régi munkahelyet és munkakört érdemes részletesen leírni.

Plusz három tipp, amire érdemes figyelned

A nyelvismeretnél nem elég azt leírni, hogy jól vagy közepesen beszéled a nyelvet. Azt a vizsgaszintet tüntesd fel, amihez a legközelebb állsz. Ha régóta nem használtad az adott nyelvet, írd azt, hogy passzív a nyelvtudásod.

Az egyéb ismeretek rész szolgál arra, hogy az elvégzett tréningeket, tanfolyamokat megemlítsd, de a jogosítványt is itt tüntetheted fel. A személyiségjegyek résszel bánj óvatosan: reálisan szemléld önmagad, és kizárólag olyan tulajdonságokat tüntess fel, melyekkel valóban rendelkezel.

Ne feledkezz meg élőfejet vagy élőlábat készíteni: az önéletrajz minden oldalának alján szerepeljen a pontos dátum, és az oldalszámokról se feledkezz meg.

Cikkünk megírásában az Álláskeresők útikönyve című könyv segített.

Ezt is szeretjük