Az év egyik legfontosabb világnapja van ma: így ünnepelheted meg méltón
Országszerte remek programok várnak az állatok világnapja alkalmából.

allatok-vilagnapja
beauty and style
Top olvasott cikkek

Október 4-én tartják az állatok világnapját, melynek gondolata először Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencián merült fel. Ez a nap tisztelgés az állatok védőszentje, Assisi Szent Ferenc előtt, aki már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.

A jeles dátum alkalmából sok magyarországi állatkert és állatotthon hétvégi programokkal, rendezvényekkel várja az állatbarátokat. A Fővárosi Állat- és Növénykert csaknem három évtizede rendre megemlékezik a napról, és 2009 óta az eredetileg egynapos eseményt több napon át tartó programsorozattá bővítették ki.

Állatszeretet Fesztivál a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Az Állatszeretet Fesztivál péntektől vasárnapig tart a budapesti intézményben, ahol érdekes programok sokasága várja a családokat és a tanulmányi csoportokat. Az egyik központi téma az állatmentés, az a mentőmunka, amelyet a Fővárosi Állat- és Növénykert partnereivel közösen folytat, és amelynek keretében Magyarországon őshonos, vadon élő, védett állatfajok emberi segítségre szoruló egyedeinek mentésével foglalkoznak.

A közönség is megismerkedhet néhány mentett állattal és történetükkel, az is kiderül, hogyan lehet segíteni egy sérült, legyengült vagy elárvult állatnak. A fesztiválon többek között a koronás galambok, a kenguruk, a kubai krokodilok, a tigrisek, a főemlősök és az orrszarvúak világának titkait is megismerhetik a látogatók, de rengeteg játékos programmal, interaktív mesejátékkal is várják az érdeklődőket.

A Magyar Afrika Társaság segítségével afrikai zenéket, hangszereket, táncokat, öltözékeket és társasjátékokat is bemutatnak. Lesz úgynevezett "Tapi-ZOO" is, ahol többek között strucctojást, madártollakat, cápafogat, különleges koponyákat lehet kézbe venni.

Színes programok a Rex Állatszigeten

Szombaton nagyszabású rendezvénnyel ünnepli világnapot a Rex Kutyaotthon Alapítvány: kutyás bemutató nyitja a napot, majd a gyerekek a Szép Ernő Színház interaktív mesejátékát nézhetik meg. A rendezvényen a szakemberek mellett színművészek, televíziós személyiségek is részt vesznek, akik ezzel az akcióval hívják fel a figyelmet az ember és állat közötti kapcsolat erősítésének fontosságára.

A cikk az ajánló után folytatódik

Október 5-én 10 órától várják a látogatókat a Rex Állatszigeten. Szó lesz a kisgyerekes családok és a kutyák kapcsolatáról, valamint az ivartalanítás körüli dilemmákról és tévhitekről, a szemléletformálás fontosságáról, a mai generáció klímaváltozáshoz fűződő viszonyáról és a klímaszorongás jelenségéről. A beszélgetések szünetében agilitybemutató, a BRFK kutyás bemutatója, valamint örökbe fogadható kutyák különleges felvonulása szerepel a programok között. Az eseményt salsa fiesta zárja.

A HEROSZ Állatotthon nyílt napja

Nyílt napot tartanak október 5-én a HEROSZ Budapesti Állatotthonban is. A közlemény szerint az érdeklődők idén is megismerkedhetnek a gazdára váró kisállatokkal, valamint az otthon munkatársainak tevékenységével. A programok között szerepel kutyasétáltatás, macskasimogatás, de a látogatók a kisállatok gondozására, nevelésére vonatkozó kérdésekre is választ kapnak.

Lesz fleshagility, szolgálati rendőrkutyás bemutató, állatorvosi és fizioterápiás tanácsadás, valamint ingyenes kutyakozmetika is, a négylábúaknak pedig szépségversenyt is tartanak. A délután 3-ig tartó eseményen házias ételeket kóstolhatnak meg az érdeklődők, de lesz garázsvásár és tombola is, amelynek bevételét az állatotthon lakói életkörülményeinek javítására fordítják. A kisebbeket gyereksarok és lovaglás is várja.

Állati buli a Noé Állatotthonban

Október 6-án, vasárnap 10:00 és 16:00 óra között a Noé Állatotthonban is várják a látogatókat az év egyik legnagyobb és legszuperebb állatos rendezvényén. Koncertekkel, kutyás sportokkal, állatos bemutatókkal és ismertetőkkel, tombolával és még számos izgalmas programmal készülnek a szervezők. Természetesen most is elsősorban minden az állatok körül forog majd, de ehhez csatlakozik a környezettudatos szemléletformálás, a vegetarianizmus és az erőszakmentes szemlélet és életmód bemutatása.

Még több szuper program

Az állatok világnapján különleges bemutatókat és előadásokat tartanak a Nyíregyházi Állatparkban, ahol ma 16 óráig kedvezményes diákjegy váltható. A Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark programsorozata, az Állatok Hete a hétvégén is folytatódik: október 5-én és 6-án, szombaton és vasárnap egész nap színes programkavalkáddal, többek között kézműves foglalkozásokkal, ismeretterjesztő előadásokkal és állati találkozásokkal várják az érdeklődő családokat és gyermekeket.

Fotók: Getty Images

Erőteljes fotókon mutatták meg, hogyan tűnnek el a vadállatok

A kihalás szélén álló fajokról készült fotókat annyi képpontos felbontásban jelenítik meg, ahány egyed még maradt belőlük a természetben. Ez látványosan befolyásolja a felvételek minőségét, és talán minden másnál jobban érzékelteti, hogy egyes állatfajok mekkora veszélyben vannak.

Ezt is szeretjük