Börtön járhat érte, ha nem figyelsz erre télen: te tudtad, hogy bűncselekmény?

A fagyriadó nem csak az emberekre vonatkozik.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az elkövetkező hetekre különösen durva téli időjárás lesz jellemző. Az extrém hideg az emberek mellett a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsaival és egy kis odafigyeléssel elkerülhető a környezetünkben tartott állatok szenvedése, fagyása.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt javasolja, hogy a nagy hidegben kint tartott kedvenceid számára feltétlenül biztosíts energiában dús eleséget és szélvédett kuckót. Napközben többször ellenőrizd az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni.

Ne feledd azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye: mindennap szánj időt a velük való sétára, játékra. A szabadban kinn teleltetett házi kedvenceidet semmiképpen se fürdesd, hiszen ilyenkor a természetes zsíros védőréteget lemosnád, ezzel rontva az állat prémjének természetes szigetelőrétegét.

Az utcákon sok kóbor állat kószál. Aki csak tud, az fogadjon be közülük egyet. Az egyesület állatmentései során az elmúlt évek alatt számtalan esetben találkozott utcára dobott, fagyást szenvedett kutyákkal. A háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható.

Mire jó a kutyacipő?

Vízálló anyagból készülhet kutyacipő. Kényelmes és hasznos viselet lehet a téli időszakban egy ilyen kutyának való darab. Ha olyan helyen laksz, ahol rendszeresen sózzák a járdát a jegesedéstől, megvédi a kutyus lábát a káros maróanyagtól, a sótól. Egy só marta tappancsra a kutya nehezen tud ráállni, ráadásul a sebek könnyen el is fertőződhetnek, a gyógyulás pedig hetekig is eltarthat. A marástól véd meg a kutyacipő.

Hideg ellen kutyaruha?

A tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhákat, cipőket adnak. Ez amolyan divathóbortnak tűnhet, az öltöztetésnek azonban fontos szerepe is lehet. A lakásokban tartott kutyákat még télen is meg szokták fürdetni: ilyenkor az állatok szőrét védő faggyúréteg a kenceficéktől lemosódik. A fűtött lakásokban élő állatok szőre nem véd meg a zord tél viszontagságaitól. Ha lakásban élő kedvencedet hosszabb ideig kint tartod a jeges szabadban, az meg is betegedhet. Ennek megelőzésére alkalmazhatók a kutyaruhák.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Ha kreatív vagy, otthon is készíthetsz ilyet - állatos boltokban ezekért a darabokért több tízezer forintot is elkérhetnek. Kutyaruha készítése kapcsán figyelni kell, hogy az állatot a ráadott ruha a mozgásban ne zavarja. A kutyaruha a kis kedvencet ne szorítsa, ne legyen rá nagy se. Fontos, hogy az állat a ruhájában tudjon rendesen vécézni is.

A kutyaruhában sétáltatott állatok játék közben könnyen leszaggathatják egymásról a ruháikat, hiszen ők vadabbul játszanak. A kutyaruhát is rendszeresen mosni kell, hiszen az utcán sok baktériumot, vírust is összeszedhet. Nem árt tehát, ha kutyánként két-három váltást készítesz vagy szerzel be a kutyaruhából.

Milyen a jó téli kutyaház?

A kutyaház az udvaron tartott kutyák számára nyáron a hőguta, télen pedig a fagyás ellen kell, hogy védelmet adjon. Vásárolhatsz hőszigetelt kutyaházat, vagy ugyanezt otthon te magad is elkészítheted. A hideg ellen védő kutyaház a kutyánál kicsit kell, hogy nagyobb legyen. A túl nagy házat a kutya nehezebben fűti be. A ház kívülről és belülről fából kell, hogy legyen, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetsz bele.

A jó kutyaház öt-hat centiméteres lábakon áll, ez megvéd a saras esőtől, a latyakos hótól is. A házat puha szőnyeggel, rongyokkal béleld, amit hetente, kéthetente higiéniai okokból cserélj le. Udvaron telelő kutyust télen nem szabad fürdetni. Paraziták elleni permettel meleg helyen kezeld le, hogy tudjon rendesen száradni. A kutyaházat tedd fedett, szélvédett, minél melegebb helyre. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre, például kazánház mellé, garázsba.

Ezt is szeretjük