Elképesztően megugrott az álláskeresők száma idén - 40 százalékkal többen vannak, mint tavaly ilyenkor
Rendkívül sokan kerestek állást Magyarországon ebben az évben.

álláskeresés3
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Magyarország piacvezető állásportálján a meghirdetett pozíciókra átlagosan 40%-kal többen jelentkeztek 2020 harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban.

A legnagyobb érdeklődés a szakmunka, az értékesítés, a fizikai munka és az adminisztrációs állások iránt volt, míg a meghirdetett állások számában a cégvezetői, az építőipari és az egészségügyi munkák területén volt növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest - derül ki a Profession.hu harmadik negyedéves jelentéséből.

Drasztikus változást hozott a tavaszi időszak

Már látszanak a derűre okot adó tendenciák a hazai álláspiacon azok után, hogy tavasszal drasztikus változások történtek. A hirdetések év elejei jelentős visszaesése után ugyanis a harmadik negyedév friss adatai szerint már több területen is bővülés tapasztalható a meghirdetett állások számában - derül ki a Profession.hu jelentéséből.

álláskeresés2
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images Hungary

Az előző hónappal összevetve például szeptemberben már 39%-kal növekedett az új, meghirdetett állások száma. Éves összevetésben azonban az új álláshirdetések száma továbbra sem éri el a tavalyi év azonos időszakának szintjét.

Bővülés is látszik, nem csak visszaesés

A meghirdetett állások számában a legkisebb csökkenést 2020 harmadik negyedévében az IT-programozás, fejlesztés és a mérnöki területeken - mindkét kategóriában 3-3%-os volt a visszaesés -, illetve a gyártás-termelés területén - 5%-os visszaesés - regisztrálta 2019 azonos időszakával összehasonlítva.

álláskeresés5
Fotó: Morsa Images / Getty Images Hungary

A legnagyobb visszaesés az új állások számában tavalyhoz képest az üzleti támogató központok (54%), az ügyfélszolgálatok (39%), a banki pozíciók (31%), a fizikai munka (29%) és a HR (25%) területén volt. Ugyanakkor már több szegmensben is valóban komoly bővülés mérhető a meghirdetett állások számát illetően: a cégvezetés kategória például 22%-kal, az építőipar 5%-kal, az egészségügy 4%-kal növekedett 2019 harmadik negyedévével összevetve.

Rengetegen keresnek állást

Az állásportálon meghirdetett pozíciókra átlagosan 40%-kal többen jelentkeztek 2020 harmadik negyedévében, mint az elmúlt év ugyanezen időszakában. Az összes jelentkezés közül a legnagyobb arányt a szakmunka, az értékesítés, a fizikai munka és az adminisztráció kategóriák tették ki.

álláskeresés6
Fotó: Yellow Dog Productions / Getty Images Hungary

A legnagyobb jelentkezőszám-növekedést az üzleti támogató központok (72%), a marketing (71%), a szakmunka (68%), a fizikai munka (61%), az építőipar (51%), az egészségügy (47%), az IT-programozás (46%) és az adminisztráció (39%) területén regisztrálták 2019 harmadik negyedévéhez képest.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az egyes alkategóriákat vizsgálva az látszik, hogy a finanszírozás és ügyféltámogatás területén a jelentkezések megnégyszereződtek, a követeléskezeléssel foglalkozó munkakörök pedig három és félszer annyi jelentkezőt vonzottak, mint egy éve. A kommunikáció-pr és üzleti elemzői állásokra beérkező jelentkezések száma megtriplázódott, a banki értékesítés, illetve a raktározás területén pedig két és félszer annyi jelentkezés volt idén, mint tavaly ilyenkor.

álláskeresés1
Fotó: damircudic / Getty Images Hungary

Legnagyobb csökkenés a jelentkezéseknél a szállodai recepciós (63%), az éttermi vendéglátás (54%) és a turizmus (52%) területén volt. Hagyományosan a harmadik negyedév nagyon erős ebben a szektorban, de a koronavírus-járvány hatásai ezt felülírták 2020-ban.

Mindörökké home office?

A Profession.hu nyári felmérésének eredményei szerint a megkérdezett cégvezetők 57%-a úgy látta, hogy alkalmazottai ugyanúgy teljesítettek otthonról dolgozva, mint korábban, az irodában (500 fő feletti cégek esetében ez az arány jelentősen magasabb, 70% feletti), 18%-uk szerint kifejezetten javított a vállalat hatékonyságán a home office. Ebből adódna a felvetés, hogy a távoli munkavégzést lehetővé tévő álláshirdetések száma esetleg nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest. A Profession.hu eredményei azonban azt mutatják, hogy nincs lényeges változás ebben.

álláskeresés7
Fotó: LeoPatrizi / Getty Images Hungary

- A koronavírus-járvány miatt 2020 tavaszán számos cég éles környezetben próbálhatta ki a vállalati szintű távoli munkavégzést, ennek köszönhetően ma már tudatosabban használnak online kollaborációs eszközöket, és sok helyen a vállalati kultúra részévé vált az új működési modell. Mindez hosszú távon megváltoztathatja az infrastrukturális igényeket is. Az iroda bérlése és fenntartása ugyanis az egyik legnagyobb költségtétel a cégek számára, így sok vállalat az ingatlanbérlés helyett inkább a távoli munkavégzést fejlesztő technológiai beruházások felé fordulhat, de úgy tűnik, ehhez a változáshoz még idő kell - mutat rá Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

10 mozdulat, amivel tudat alatt mindenkiben szimpátiát keltesz: figyelj rájuk az első percekben

Sok minden múlhat ezeken az apróságokon.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük