4 veszélyes mondat, amit sohase mondj ki az állásinterjún: lejáratod magad
Nem mindegy, hogy mit ejtesz ki a szádon az állásinterjún.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az állásinterjú mindig kényes szituáció, hiszen elég egyetlen rossz mondat, és máris elvágtad magad a felvételiztető szemében.

Nem azt mondjuk, hogy előre átgondolt párbeszéddel indulj a megbeszélésre, ugyanakkor jó, ha tudod, melyek azok a kínos fordulatok, amelyektől nem árt tartózkodni.

- Őszintén mondom önöknek

Ha őszinteséget akarsz sugallni, és az igazságot szeretnéd elmondani, akkor a legjobb, ha sem az őszintén, sem az igazság szerint kifejezéseket nem ejted ki a szádon, mert ezeknek a jelentése sajnos pont az ellentétes hatást váltja ki.

Ilyenkor a felvételiztető kolléga rögtön tudja, hogy amit mondani kívánsz, az túlzó állítás lesz, amivel vagy félrevezetni szeretnéd a jövőbeni feletteseidet, vagy magadat szeretnéd jobb színben feltüntetni, esetleg mindkettő.

A legjobb, ha tényeket közölsz, lehetőleg semleges stílusban, így sokkal hihetőbbnek tűnik majd a mondanivalód.

- Megteszem, ami tőlem telik

Az üzenet egyértelmű: hiába próbálsz meg mindent, te magad sem hiszed, hogy az elég lenne a feladat teljesítéséhez. Világos célzás arra, hogy önmagadat kevésnek gondolod a meghirdetett feladatkörre, sőt, azt sugallja, hogy csak azért jelentkeztél, mert kétségbeesett vagy.

Ha te is pályakezdőként próbálkozol, vigyázz, hogy ne kövesd el a következő hibákat!

Ez a mondat nem csak a felvételiztető rólad alkotott képét befolyásolja negatívan, de a saját megítéléseden és magabiztosságodon is csorbát ejt, mert úgy érezheted miatta, hogy semmire nem vagy alkalmas.

- Magától értetődik…

Ha valamihez hozzáteszed, hogy nyilvánvaló tény, az picit úgy tűnik, mintha fölényeskednél, és a saját elképzeléseidet szeretnéd rákényszeríteni másokra.

Neked ebben a szituációban nem szabad semmit készpénznek venned, legalábbis akkor, ha azt szeretnéd, hogy esélyes befutója legyél a meghirdetett pozíciónak.

Ugyanakkor azt sem szabad hagynod, hogy mindenbe belekényszerítsenek, csak azért, mert a helyzet éppen nekik kedvez. A legjobb, ha megtalálod azt a köztes, egyensúlyi állapotot, amikor mindketten remek alkupozícióba kerültök.

Nem kell rá válaszolnod

Bizony az állásinterjúnak is megvannak a maga keretei, ezért nem kérdezhetnek tőled akármit.

- Tudják, hogyan értem

A magánéletben is elég szerencsétlen ezt a kifejezést használni, hát még egy állásinterjún. Nem a cimboráiddal beszélgetsz, akikkel egymásra kacsintva célozgathattok bizonyos dolgokra. Ezek az emberek - ha szerencséd van - a főnökeid lesznek, akik nem szeretik, ha valaki nem nyílt lapokkal játszik, és nem biztos még a saját dolgában sem. Ráadásul elég kellemetlen, ha a felvételiztető nem hagyja annyiban a megjegyzésedet, hanem rávágja, hogy nem, nem tudja, hogyan értetted. Akkor aztán belebonyolódhatsz egy kellemetlen magyarázkodásba, amire nyilvánvalóan nincs szükséged.

Ezt is szeretjük