Erre számíts idén egy állásinterjún: 3 dolog, amire fel kell készülnöd

Az állásinterjúk terén is vannak trendek, amik évente változnak. Nézd meg, mire számíts idén!

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Nem szerencsés felkészületlenül érkezni egy állásinterjúra - legalább arról érdemes tájékozódnod, nagyjából mivel kerülsz szembe egy ilyen helyzetben.

A Business News Daily kutatásának köszönhetően szépen körvonalazódnak az idei év állásinterjúinak legfőbb trendjei.

Újfajta kérdések

Az állásinterjúkon sokáig leginkább olyan kérdésekre számíthatott az ember, amelyek arra vonatkoznak, hogyan látja magát, valamint a képzettségével és eddigi munkásságával kapcsolatosak. Mostanában azonban egyre több cég kezd rászokni arra, hogy az interjún váratlan, kész helyzet elé állítják az alanyt.

Olyan típusú kérdéseket tesznek fel, amelyekre nem lehet előre felkészülni, a meglepetés erejével hatnak, sőt, gyakran szituációkat kreálnak szóban, amikre a pályázónak helyben és azonnal reagálnia kell.

Ebből a HR-es már az első alkalommal több mindent le tud szűrni a jelentkezőről, mint a sablonos, jó és rossz tulajdonságokkal kapcsolatos kérdésekre adott válaszokból.

Nemcsak a válaszból, de a testbeszédből, a reakcióidőből és még sok másból leszűrhetik, milyen a problémamegoldó képességed, őszinte vagy-e, és egyéb fontos információkra következtetnek.

Ki kell tölteni a réseket

A jó önéletrajz alapkövetelményeiben is lesz egy kis változás az előrejelzések szerint, de nem a formát, hanem a tartalmat tekintve. A Business News Daily felhívja a figyelmet arra, hogy a passzív, munka nélkül töltött időszakban is érdemes valamilyen elfoglaltságot keresni, hogy ne legyen túl nagy az időhézag a két munkahely között.

Ez lehet akár valamilyen önkéntes munka, akár egy-egy rövidebb időtartamú mellékállás, a lényeg, hogy látszódjon, akkor sem szűnt meg benned a tettvágy, amikor nem volt lehetőséged egy állandó munkahelyen dolgozni - ez jó pontot jelent majd az interjún.

Bizalom és őszinteség

Jobb eséllyel indul az állásért az olyan alany, aki pontosan tudja, mennyire kell személyes hangvételűnek lennie egy ilyen interjúnak. Légy őszinte, és éreztesd az interjúztatóval, hogy a bizalmadba fogadtad őt, de fontos, hogy ne ess át a ló másik oldalára, és egy pillanatra se feledd, hogy egy hivatalos beszélgetésen vagy,

A humorizálás, személyeskedés vagy a magánélet kiteregetése nem illik egy állásinterjúra, de légy szimpatikus és barátságos. Légy büszke az eddigi sikereidre, és vállald a kudarcokat, kínos élményeket is.

Ezt is szeretjük