3 dolog, amit soha ne írj a hirdetésbe
Van, aki az álláshirdetéseket böngészi, és van, aki inkább magát hirdeti. Ha ez utóbbiak közé tartozol, cikkünk neked szól!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hogy lustaságból hirdetik magukat egyes álláskeresők, vagy azért, hogy több vasat tartsanak egyszerre a tűzbe, hiszen közben keresgélnek is, nem tudni, mindenesetre nap mint nap álláskeresők százainak hirdetésével találkozni, akik hisznek abban, hogy néhány sor képes felkelteni az állást kínáló cégek érdeklődését.

Mint ahogy nem tudunk választ arra, hogy sokan miért ezt az utat választják, azt sem tudjuk, hogy pontosan milyen esélyekkel indulnak azokkal szemben, akik az önéletrajz-küldözgetésben hisznek. Azt viszont sejteni lehet, hogy vannak dolgok, amelyeket nem szerencsés feltüntetni az álláshirdetésben, ha valóban el akarod adni magad. Hogy melyek ezek? Lerántjuk a leplet!

Hamis adatok

Mint ahogy az önéletrajz esetében is fontos az őszinteség, úgy akkor sem érdemes hamis információkat megadnod, ha csupán egy hirdetést adsz fel. Az esélyed ugyanis ez esetben nem feltétlenül nő egy állás megszerzésére, a hiteled viszont drasztikusan csökken majd, ha a hirdetés hatására esetlegesen összejött állásinterjún kiderül az állított dolgok ellenkezője! Mielőtt tehát leülnél, és a valósnál fényesebben tüntetnéd fel előtanulmányaidat vagy előző munkahelyeidet a hirdetésben, gondolkodj, és inkább hegyezd ki a néhány soros bemutatkozásod a valóban birtokolt tulajdonságokra és tudásra!
Mivel azonban senki sem tökéletes, és nem mindegyik munkaadó várja el alkalmazottjától a summa cum laude diplomát, nem kizáró ok az állásszerzés szempontjából, ha vannak hiányosságaid!

Ez esetben pedig az sem baj, ha erre nem hívod fel azonnal a figyelmet: a hazugságot kerüld, azt viszont megteheted, hogy nyelvi tudás hiányában egyszerűen nem teszel említést a nyelvismeretről a hirdetésben.

Munkaviszony szünetelése

A munkaadók szemében az egyik legfontosabb szempont az adott jelölttel kapcsolatban, hogy akarjon dolgozni, tevékeny legyen és célorientált. Mint ahogy az önéletrajzban, úgy a hirdetésben is érdemes feltüntetni ezért az előző pozíciókat - a munkahelyek nevének említése nélkül - úgy, hogy végeredményként egy munkaszerető, dolgozni akaró személy körvonalai rajzolódjanak ki belőle a hirdetés olvasójában.

Ám bárkivel előfordulhat, hogy minden igyekezete ellenére nem talált munkát. Hogy feltüntesd-e az álláshirdetésben, hogy megfelelő végzettséged és munkabírásod ellenére már fél éve munkanélküli vagy? Rajtad múlik, ám akkor sincs gond, ha ezt a tényt nem hozod mások tudomására már a hirdetésben. Ha azonban mégis kénytelen vagy, akkor mindenképpen hangsúlyozd, hogy ez idő alatt is minden energiádat arra fordítottad, hogy állást találj! Hidd el, pozitívabb lesz a fogadtatás!

Természetesen ezenkívül még számtalan dologra kell figyelned az állásszerzésnél! Hogy melyekre? Kattints ide! »

A munkakeresés oka

Mielőtt bánatodból vagy sértettségedből adódóan az álláshirdetésedben rossz fényben igyekeznél feltüntetni az előző munkahelyedet vagy főnöködet - akár névvel, akár név nélkül -, vegyél egy nagy levegőt, és gondolkodj! Például azon, hogy mint ahogy te nem ismerheted a jövőbeli munkaadódat, úgy ő sem ismer téged, így kénytelen néhány sor alapján elképzelni, ki is állhat az adott hirdetés mögött.

Ezért is fontos, hogy már ez a néhány sor is tárgyilagos legyen, és céltudatos, dolgozni akaró személy benyomását keltse! A hangsúly pedig főként a tárgyilagosságon van, az érzelmeknek ugyanis itt nincs helye. Ahogy annak sem, hogy beszámolj arról, hogy a tehetséged, jó munkabírásod és kitartásod ellenére mégis megváltak tőled, pedig te jól teljesítettél, csak ezt ők nem vették észre.

Az előző munkaadó rossz fényben történő feltüntetése ugyanis rád sem vet jó fényt, sokkal inkább egy túl érzelmes, sértődékeny, és egyáltalán nem diplomatikus ember benyomását kelti.

Ha szeretnél dolgozni, akkor természetesen jó, ha hírt adsz magadról, de biztosabb, ha elébe mész a dolgoknak, és magad keresed meg reménybeli munkaadódat!
Ezt is szeretjük