Pazarlás? 918 milliárd forintot dorbézoltak el Orbánék
Legalábbis Gyurcsányék pazarlásszámlálója szerint. Vannak a listán érdekes tételek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Gyurcsány Ferenc és társai a Demokratikus Koalíció honlapján egy úgynevezett pazarlásszámlálóval mérik, mennyit költött az Orbán-kormány olyan tételekre, melyek feleslegesek a párt szerint. A számláló pontosságát megkérdőjelezi, hogy olyan összegek is szerepelnek rajta, melyek még csak becslések, emellett lehetnek rajta duplázások is, különösen a Közgép Zrt.-s tételeknél. A lista alapján mi azokat a tételeket mutatjuk be, melyeknek értéke több mint egymilliárd forint.

Az oldalra látogatva rögtön kiderül, a gyurcsányi pazarlásszámláló jelenleg 918 292 898 165 forintnál tart, ami majdnem ezer milliárd forint. Ez már-már felfoghatatlan összeg, összehasonlításként: a mindenki által fizetett telefonadó idén 30, jövőre 52 milliárd forintot hozhat a költségvetésnek. Még érzékletesebben: ha ez a közel ezer milliárd forint egyvalakié lenne, akkor az az egyetlen ember nyolcvan éven át élhetne napi 31 millió forintból.

500 milliárd a MOL-ért, 300 milliárd a Közgépnek

Ennek a hatalmas összegnek a legnagyobb részét a MOL-részvények megvásárlása teszi ki, ami 500 milliárd forintba került, ráadásul az IMF-hitelből fizettük ki.

Újabb, közel 300 milliárdot jelentenek a számlálón a Közgép Zrt. és társainak állami megrendelései, melyek között hulladéklerakó-hasznosításokat és vasútfelújításokat egyaránt találunk. A Közgép Zrt. és társai újítják fel például 39 milliárd forintból a Gyoma-Békéscsaba közötti vasútvonalat, 11 milliárdból pedig ugyanez a cég árvíztározót épít. 

Stadionépítés 42-47 milliárd forint, terrorelhárítás 10 milliárd forint

Ha nem is százmilliárdos, de tízmilliárdos költséget jelentenek a kormány szívügyének tartott stadionépítések, az új Albert Stadion felépítése 12 milliárd forintba kerülhet, a Puskás Ferenc Stadion felépítése pedig várhatóan 30-35 milliárd forintot tesz ki. Ha már foci: a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia hárommilliárd forintot kapott az adófizetők pénzéből Gyurcsányék számlálója szerint.

Ennél kevesebbet - de még így is rengeteg pénzt - emésztett fel a  Rába-részvények felvásárlása - 13,4 milliárd forint -, illetve a Terrorelhárítási Központ, ami évi 10 milliárd forint.

Orbán akadémiájának 3 milliárd, Giró-Szász volt cégének 2,8 milliárd forint

A kormány milliárdos összegeket költ tanácsadásra és reklámra is, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2,1 milliárd forintért venne projektdoktori szaktanácsadást, amivel a nol.hu szerint sürgető problémákat szeretnének orvosolni. Hasonló összeget költ a kormány az állampapírok reklámozására, aminek költsége kétmilliárd forint.

Ennél kevesebb, bruttó egymilliárd forintot juttat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Századvéd Csoportnak, amiért tanulmányokat és közvélemény-kutatásokat kellett készíteniük a Magyar Posta és a MÁV stratégiájáról, Budapest fejlesztéséről és a határon túli magyarok ügyéről.

A Századvég emellett elnyert egy 1,8 milliárdos tendert is közvélemény-kutatási feladatok, szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadási, illetőleg tanulmánykészítési feladatokra.

Büntetés az EU-tól: 1,8 milliárd forint

Gyurcsányék a várható EU-s büntetéseket is számolták, közöttük azt, a várhatóan 1,8 milliárd forintra rúgó büntetést, amit az EU a Budapest Szíve program közbeszerzései miatt szabhat ki. A büntetést azért kaphatjuk meg, mert az EU szerint irányított közbeszerzés folyt a Belváros Főutcájának elkeresztelt sétálóutca-tengely létrehozását célzó Budapest Szíve programban.

Ezt is szeretjük