Az állam már a hálószobád kulcslyukán is be tud kukucskálni

Megtaláltuk a legfőbb érvet a kötelező vasárnapi zárva tartás ellen. Nem véletlenül nevezzük így.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Akárcsak a többi lap, mi is már hónapok óta foglalkozunk a kötelező vasárnapi zárva tartással és annak hatásaival, de továbbra sincs egyetlen tippünk sem, hogy mi célt szolgál ez az egész.

A gyárakban is leáll a munka?

A kormány hivatalos magyarázata szerint pihenőnapot biztosítanak a munkavállalóknak, amit a kereskedelemben kezdenek. Rendben van, de mi lesz a többi ágazattal? Kétlem, hogy a hazai gazdasági növekedés egyetlen reményét jelentő termelő vállalatokat is kötelező vasárnapi munkaszünettel sújtanák a következő évtizedekben, így egy folyamat első állomásáról nincs értelme beszélni. Vagy valaki talán azt gondolja, hogy az adókedvezményekkel megtámogatott autógyártók csak úgy hagynák, hogy megtiltsák számukra a vasárnapi munkát?

Tesco helyett templom?

Amikor azt próbáltuk megtudni az érintettektől, hogyan érinti őket az új törvény, érdekes dolgokat tapasztaltunk. Bevallom, prekoncepcióim voltak arról, mit gondol az ötletről egy áruházi dolgozó, így annál jobban meglepődtem, amikor többen is kiemelték, hogy azért biztosan lesznek pozitív hozamai a szabályozásnak, mert akkor az emberek nem plázáznak és tescóznak, hanem kirándulnak.

Ez az érv számomra ugyanúgy furcsa, mint azt gondolni, hogy templomba mennek az emberek, ha bezár az összes ruhabolt. Egyrészt a hazai lakosság jelenlegi lehetőségei nem teszik lehetővé, hogy minden vasárnap végigvásárolják a legközelebbi pláza összes üzletét. Másrészt ha egyesek tényleg a plázákban lógtak a hét utolsó napján, nehéz elképzelni, hogy eztán inkább múzeumba mennek, vagy kirándulnak egyet a családdal.

Fájhat a szülőknek, hogy ránk telepszik az állam

De idővel a pozitívan nyilatkozó riportalanyok is elérkeztek oda, hogy az árnyoldalakról is beszéljenek. Az emiatt bevezetett 12-13 órás napi műszakot ők is egyből kiemelték, de olyan kisgyermekes anyával is beszéltünk, aki emiatt csütörtök reggeltől vasárnap reggelig nem nagyon fogja látni a gyerekét. Persze ők azok voltak, akiknek nem kellett félteniük az állásukat, mert akik ettől tartottak, már nem tudtak pozitív érvet hozni a zárás mellett.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

De a legkomolyabb érv a vasárnapi zárva tartás ellen az, hogy egyszerűen nem kezelheti döntésképtelen gyerekként az állam saját polgárait. A legzavaróbb ebben az, hogy annyira beleavatkozik az állam a magánéletbe, hogy lassan a hálószoba ajtajának kulcslyukán is be tud kukucskálni.

Az egész cikk folyamán a kötelező vasárnapi zárva tartás kifejezést használtam, ami nem egyezik a kormány által favorizált megnevezéssel. De nem lehet vasárnapi pihenőnapként vagy a vasárnapi munka tilalmaként hivatkozni rá, egyrészt, mert akkor mi van a benzinkutasokkal, a mozdonyvezetőkkel és az esztergályosokkal, másrészt pedig milyen pihenőnapról beszélünk, amikor például leltározni akármelyik bolt berendelheti vasárnap is a munkatársakat. Tehát dolgozni akár dolgozhatnak is, csak éppen nem nyithatnak ki.

Fotó: MTI/Nagy Lajos; mobilon megjelenő kép - MTI/Varga György.

Ezt is szeretjük