Hogyan vonják ki a sörből az alkoholt? És miért van egyáltalán alkoholmentes verzió?

Több mint százéves az alkoholmentes sör.

Alkoholmentes sör gyártása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Alkoholmentes sör. Sokaknak már a kifejezéstől is borsózik a háta. Nem csak a tudat miatt, hogy a megszokott 5% helyett legfeljebb 0,5% alkoholt tartalmaz az ital.

Valljuk be, az íze sem olyan, mint az igazinak. Ám dacára annak, hogy sokan vannak rossz véleménnyel róla, 1920 óta kapható.

Miért létezik alkoholmentes sör?

Az alkoholmentes sör az amerikai szesztilalom idején született. Az 1920 januárjában életbe lépett Volstead-törvény értelmében minden 0,5%-nál magasabb alkoholtartalmú ital forgalmazása tilos volt az Amerikai Egyesült Államok területén. Az amerikai sörfőzdék egyetlen lehetősége a túlélésre tehát az volt, ha átálltak az alkoholmentes termékek gyártására.

A szesztilalom 13 éve pedig elegendő volt ahhoz, hogy az emberek megszokják az alkoholmentes sör vizesebb, unalmasabb ízvilágát, és belássák, hogy bizonyos helyzetekben jól jöhet. Statisztikák szerint a hazai bolti söreladás 7%-át teszi ki napjainkban az alkoholmentes sör.

Hogyan vonják ki a sörből az alkoholt?

A sörfőzéshez szükség van alkoholra. Melyet aztán a mentes sörökből kivonnak. Erre kétféle megoldás létezik. Az egyik a forralás. Mivel az alkohol forráspontja több mint 20°C-kal alacsonyabb, mint a vízé, egyszerűen hangzik, hogy csupán 78°C-on kell melegíteni a sört addig, amíg el nem éri a 0,5%-os alkoholtartalmat. Ennek a módszernek a hátulütője azonban, hogy nemcsak az alkohol tűnik el a sörből, de egyúttal a komló íze is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A másik módszer, mellyel alkoholt vonnak ki a sörből, a fordított ozmózis. Itt a sört egy membránon áteresztve érik el, hogy az alkohol és víz átjut, de a többi alkotóelem nem. Ehhez a fennmaradt sziruphoz adnak ismét vizet. Bár ez a megoldás íz szempontjából szerencsésebb, ám jóval költségesebb.

Alkoholfogyasztás a diéta alatt

Az alkoholmentes sörök kalóriatartalma általában valamivel alacsonyabb, mint a hagyományosaké. Nézz meg néhány alkoholos italt, és döntsd el, passzol-e a diétádba.

Milyen alkoholt igyál, ha diétázol? Mutatjuk a legkevésbé károsakat a fogyókúra szempontjából

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük