Nagyon durva dolgot művel a szervezettel az alkohol: rosszabbat, mint eddig gondolták volna

Az alkoholfogyasztás újabb káros hatására derült fény.

GettyImages-1009956254

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyre több bizonyítékot találnak az alkoholfogyasztás káros hatásairól a magas vérnyomástól kezdve a szív-érrendszeri megbetegedésen át egészen a májproblémákig. De ezeken kívül még egy veszélyes hatását vették észre a kutatók.

Kiderült, hogy azok az emberek, akik túl sok alkoholt fogyasztanak, sokkal gyorsabban vesztik el az izomzatukat az évek múlásával, amitől jelentősen megnő náluk a csonttörés kockázata is. 

Az alkohol hatása az izmokra

A 2023. május 25-én publikált kutatásban több mint 500 ezer ember adatait vizsgálták meg az Egyesült Királyságban. Olyan faktorokat is belevettek a kutatásba az alkoholfogyasztáson kívül, mint a fehérjebevitel, a testmagasság és a fizikai aktivitás. 

GettyImages-945089006

Ennek ellenére az eredmény szerint azoknak az embereknek volt a legkevesebb izomzatuk, akik 10 egységnyi alkoholt ittak meg naponta, ez megfelel egy üveg, 750 milliliteres 13,5%-os bornak, vagy 5 doboz 4,5%-os világos sörnek. Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik törődnek az izomzatuk egészségével, csak mértékkel szabad alkoholt fogyasztani. 

Nem csoda, hiszen az edzések utáni alkoholizálás is késlelteti az izmok regenerálódását. Egyszerűen az izomsejtekhez kevesebb energia jut, hiszen gátolja az adenozin-trifoszfát termelődését, ami egyébként létfontosságú tápanyaga lenne az izmoknak. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fehérjefogyasztással, az edzések megfelelő ütemezésével, a pihenőidők beiktatásával ugyan csökkenteni lehet az izomvesztés kockázatát, de szakértők erősen javasolják, hogy minél kevesebbet alkoholizáljon az ember. Ne tarts otthon alkoholos italt, csak az étkezések mellé fogyassz egy-két pohárral, és a második pohár előtt egy nagy pohár vizet kortyolj el.

Olvass tovább: ennyi alkohol már bizony erősen hizlal

Úgy tűnik, az alkohol jobban hizlal, mint azt sokan gondolták volna - kutatók megállapították, hogy mennyit szabad belőle maximum fogyasztani.

(Képek forrása: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük