Furcsa természeti jelenség a Balatonon: a szakértő elmondta, mi történik pontosan
A szakértő szerint veszélyt nem jelentő, pár napon belül szertefoszló jelenségről van szó.

balaton
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Több hektárnyi kiterjedésű algaszőnyeg jelent meg a Balaton vízfelszínén Balatonalmádinál, de ez furcsamód éppen a tó vizének tisztaságát jelzi, nem jelent veszélyt - közölte Boros Gergely, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézetének tudományos főmunkatársa.

A szakember az MTI megkeresésére elmondta, ez egy természetes, évente akár többször is előforduló jelenség, és pár napon belül jellemzően eltűnik.

Az alga a Balaton működésének része

Boros Gergely kifejtette: a barnás, habszerű, vízfelszínt ellepő képződmény szórványos megjelenése nem nevezhető rendkívülinek. Veszélyt nem jelent, a tó természetes működésének része. Hozzátette, hasonló jelenség évenként változó intenzitással, főként tavasszal és nyár végén szokott előfordulni a Balaton egyes térségeiben.

- Látványos, de veszélyt nem jelentő, pár napon belül szertefoszló jelenségről van szó - fogalmazott. Kiemelte, a Balatonalmádinál a vízfelszínre került jelentősebb algatömeg egyebek mellett éppen a tiszta és fenékig átlátszó víz miatt alakulhatott ki, hiszen tiszta vízben a fény könnyebben lejut a tómeder felületére.

Az ott élő algák így elég fényhez jutnak, ráadásul közvetlenül hozzáférnek az üledékben raktározott tápanyagokhoz. Az így felszaporodott algatömeg egy idő után felszakadozva, a keletkező buborékok felhajtóerejének köszönhetően a felszínre jut - magyarázta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Boros Gergely kitért arra, hogy szinte bárhol előfordulhat hasonló jelenség a Balatonban, de főleg az északi parton jellemző. Nem példa nélküli az ilyesmi, 2017-ben is tapasztaltak hasonlót az északi parti öblökben, ha nem is ekkora kiterjedésben - jegyezte meg.

Fotók: Getty Images

Képeken a 70-es, 80-as évek Balaton-parti nyaralói

Akiknek vannak emlékeik régről, hogyan nyaralt valaha a család apraja-nagyja balatoni madárfészkében, azokban a következő fotók láttán nosztalgikus érzések ébredhetnek. A Fortepan gyűjteményéből válogattunk: aprócska, de sosem túl kicsi családi nyaralók és boldog, nyaraló családok a hetvenes-nyolcvanas évekből.

Ezt is szeretjük