Így tartotta rettegésben az embereket a rendező: Alfred Hitchcock sötét titkai
A rendező nemcsak a vásznon, de a valóságban is rémisztgetett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

35 éve ezen a napon, 80 éves korában elhunyt Alfred Hitchcock angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer. A horror műfaj mestereként és atyjaként tartják számon, nevéhez többek között olyan klasszikus filmek fűződnek, mint a Psycho, a Madarak és a Szédülés.

Kevesen tudják azonban, hogy a rendező a való életben is szeretett ijesztgetni, tréfái általában igazán kegyetlenre sikerültek - Robert Schnakenberg Híres filmrendezők titkos élete című könyvéből kiderül, mik voltak ezek.

Durva viccek

Hitchcock imádta az otromba vicceket, amelyeket gondosan előre kitervelt, ami azt bizonyítja, hogy hajlamos volt a kegyetlenkedésre. Egy alkalommal felültette a lányát, Patriciát az óriáskerékre, és amikor feljutott a tetejére, a kezelővel leállíttatta a szerkezetet, a kislány pedig fent rekedt a magasban.

Egy másik alkalommal összebilincselt két sztárt, Robert Donatót és Madeleine Carrollt, a 39 lépcsőfok forgatásán - azután úgy tett, mintha elhagyta volna a kulcsot.

Amikor Kim Novak megjelent a Szédülés forgatásán, és belépett az öltözőjébe, egy frissek megölt és kibelezett csirkét talált lógva az asztala fölött. A nő éppen sikítani akart, amikor Hitchcock egy őrült kacaj kíséretében váratlanul megjelent a háta mögött.

Ajándék lónak...

Hitchcock megszégyenítő célzatú tréfái között speciális helyet foglaltak el sértő vagy hátborzongató ajándékai. Az egyik alacsony növésű színésznek, Peter Lorre-nak például egy gyerekméretű öltönyt küldetett. És amikor a kis Melanie Griffith meglátogatta az anyukáját, Tippi Hedrent a Madarak forgatásán, Hitchcock meglehetősen furcsa karácsonyi ajándékkal lepte meg őt: egy Hedrenről mintázott babát kapott tőle, amely egy kis fadobozban feküdt.

Ami a köldököt illeti

Közismerten kerekded alakja alapján nyilvánvaló mindenki számára, hogy Hitchcocknak van hasa - a köldöke azonban hiányzott, mert egy hasi műtét során az orvosok bevarrták. A Családi összeesküvés forgatásán a formátlanra hízott rendező azzal ijesztett rá Karen Black színésznőre, hogy felhúzta az ingét, és megmutatta neki különlegesen sima hasát.

Cikkünkben Robert Schnakenberg Híres filmrendezők titkos élete című könyvéből idéztünk.

A botrányos és cenzúrázatlan beszámolók lerántják a leplet a híres filmrendezők sötét titkairól. A filmtörténet rivaldafényeitől eddig elzárt részletek sok mindent elárulnak a zseniális alkotók magánéletéről, és talán érthetőbbé teszik a filmvilág sokszor megfoghatatlan, különös légkörét.

Kiadja a HVG Könyvek.
Ára: 3120 forint.
A könyvet itt rendelheted meg.
Ezt is szeretjük