Lányával üzent a börtönből Alekszej Navalnij: a 20 éves Daria vette át édesapja nevében a Szaharov-díjat

Alekszej Navalnij korrupcióellenes aktivistát Szaharov-díjjal tüntette ki az Európai Parlament.

alekszej-navalnij
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szaharov-díjjal tüntették ki Alekszej Navalnijt, melynek átadására ma délben került sor. Mivel az orosz korrupcióellenes aktivistát jelenleg egy oroszországi börtönben tartják fogva, nem tudott részt venni az Európai Parlament strasbourgi üléstermében rendezett ünnepségen. A nevében lánya, Daria Navalnaja vette át a díjat a Parlament elnökétől, David Sassolitól.

Az Európai Parlament 1988-ban alapította a Szaharov-díjat, amit az emberi jogok védelméért és a gondolatszabadságért ítélnek oda évente. A díj névadója Andrej Dmitrijevics Szaharov, az 1975. évi Nobel-békedíj kitüntetettje, aki elszántan harcolt a szovjet rendszer ellen.

"Azt akarjuk, hogy Európa küzdjön magáért"

A húszéves Daria Navalnaja az ünnepségen egy édesapját ábrázoló fényképpel a kezében állt fel a pódiumra, hogy megtartsa köszönőbeszédét. Elmondta, hogy a helyzet valóságos rémálom a családja számára: ő utazik és beszél édesapja helyett, miközben Alekszej Navalnij szörnyű körülmények között, fogságban él. Arról is beszélt, mennyire helytelen, hogy 2021-ben börtönbe kerülnek az emberi jogokért harcolók, és elképesztően nehéz kiszabadítani őket. Szólt még az autokrácia borzalmairól, az agresszióról, ellenségkeresésről és az ebből következő értelmetlen, méltatlan, büntetlenül maradt halálokról.

- Amikor megkérdeztem apámat, hogy mit mondjak el a nevében, amikor átveszem a díját, azt írta nekem: "Mondd el, hogy senki sem húzhat egyenlőségjelet Oroszország és Putyin rezsimje között. Oroszország Európa része akar lenni, de azt is akarjuk, hogy Európa küzdjön magáért, és azokért a nagyszerű elvekért, amelyek mentén létrejött: az emberi jogok, a demokrácia és az integritás elveiért" - mondta el beszéde zárásaként Daria Navalnaja.

A díjátadó után az EP elnöke és Navalnij képviselői közösen sajtótájékoztatót is tartottak az Európai Parlamentben. Daria Navalnaja mellett itt megjelent Leonyid Volkov, az aktivista egyik politikai tanácsadója, aki a 2018-as elnökválasztási kampány során annak kabinetfőnöke volt, valamint Kira Jarmis, Navalnij sajtótitkára is.

Újságírói kérdésre, mely szerint miben más az orosz fiatalok élete, mint az európaiké, Daria Navalnaja azt válaszolta: számára főleg abban, hogy egy ideális európai országban anélkül mehetnek tüntetni a fiatalok a kormány ellen, hogy ezért bebörtönöznék őket. Később elmondta: a környezetében, különösen az iskolájában (az amerikai Stanford Egyetemen - a szerk.) sokaktól együttérzést, szolidaritást tapasztal édesapja és a családjuk felé.

Daria arról is beszámolt, hogy édesapja bebörtönzése óta kétszer találkoztak, egyszer Navalnij tavaszi éhségsztrájkja után, akkor a férfi nem volt túl jó állapotban. Később szeptemberben beszélhettek személyesen, lánya szerint akkor fizikailag már sokkal jobban volt, egészségesebben étkezik és sokat mozog.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Alekszej Navalnij 2020 augusztusában lett rosszul a Tomszkból Moszkvába tartó repülőgépen. Mérgezésgyanúval először egy orosz kórházba szállították, majd egy berlini klinikára vitték, ahol szervezetében megtalálták a Novicsok idegméreg-családhoz tartozó anyag jelenlétét, annak ellenére, hogy hazájában állítólag nem találtak mérgezésre utaló nyomot. Állapota sokáig súlyos volt, de végül felépült. 

Navalnijnek 2021 elején két és fél évre börtönbe kellett vonulnia, azzal az indokkal, hogy németországi lábadozása során elmulasztotta a jelentkezést az orosz rendőrségnél egy korábbi, felfüggesztett büntetése kapcsán.

A kiemelt kép 2019. szeptember 29-én készült Alekszej Navalnijről egy ellenzéki tüntetésen Moszkvában. Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickijd.

Alekszej Navalnij és szép családja

A jelenleg börtönben ülő Alekszej Navalnijt várja haza felesége és két gyermeke.

Ezt is szeretjük