Ennek sok család nem fog örülni: nőhetnek a terheik

A családbarát kormánynak ezen a terven még dolgoznia kéne. Gyerek nélkül sok pénzre lehet számítani.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az utóbbi hetekben Orbán Viktor és Varga Mihály is a személyi jövedelemadó csökkentéséről ejtett szót. Orbán egy pénteki eseményen egyenesen arról beszélt, hogy nem helyes a munkát adóztatni.

A nemzetgazdasági miniszter már konkrétumokat is mondott, szerinte a 9%-os szja megcélozható. De milyen hatásai lennének, ha tényleg ilyen drasztikusan csökkenne a jelenleg 16%-os adó?

Gyerek nélkül járnak a legjobban

Az egykulcsos adó bevezetésekor a kisebb keresetűek buktak, a többet keresők pedig nyertek az új szabályokon, azonban egy 7%-os csökkentéssel mindenki nyerne valamennyit.

Az mfor.hu szaklap számolt, és arra jutottak, hogy a gyermek nélkül élők attól függetlenül rengeteget nyernének az új szabállyal, hogy mennyit keresnek. Egy minimálbéres gyermektelen kereső akár 7200 forinttal is többet tarthatna meg havonta, ami 10%-osnál is nagyobb növekedést jelent.

Aki az átlagbér környékén, tehát nettó 150 ezer forint körül keres, az 15 ezer forinttal lenne gazdagabb gyerek nélkül. De vajon hogyan járnának a kereső szülők, hiszen mégiscsak a családbarát jelzőt szereti legjobban használni magára a kormány?

A gazdag gyerekesek nagyon jól járnának

A gyerekesek esetében a többet keresők járnának jobban - írja a lap. Két gyerek és átlagbér esetén ugyanis csak 9,7%-os lenne a növekedés, ami kisebb, mint a gyermektelen keresők esetében. Aki azonban a két gyereke mellett egymilliós bruttó bért vihet haza, már 12,2%-kal kapna nagyobb bért, ami 80 ezer forintos növekedés.

Hogy mitől van ekkora eltérés? Az érvényesíthető családi adókedvezmény mértéke 20 ezer forint havonta a bértől függetlenül. Emiatt a magasabb jövedelemnél a ténylegesen fizetett személyi jövedelemadó bérhez viszonyított aránya magasabb, mint alacsonyabbnál. Vagyis ha az szja-kulcsot csökkentik, akkor az a magasabb bérszintet nagyobb arányban érinti - számolt az mfor.hu.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A legújabb epizódban arról dilemmázunk, hogy miért ülünk fel a legfrissebb trendekre, miért követjük megszállottan a divatirányzatokat, valamint a fogyasztás és a reklámvilág pszichológiájának is a mélyére ástunk. Pintér Ada beszélget Márton Szabolccsal az Indamedia csoport ügyfélélmény igazgatójával, és Kazár Zalán Kristóffal a Femina újságírójával.

Promóció

A lap szerint az alacsonyabb keresetű háromgyerekesek már egyenesen rosszabb helyzetben lehetnek, mint ma. Bruttó 380 ezer forintos családi összjövedelem alatt ugyanis nem tudják majd teljesen kihasználni a családi adókedvezmény havi 90 ezer forintját, 21 ezer forint "bennmarad" - írja a lap.

Ennek ellenére a mai szörnyen magas, bérre rakódó adók csökkennének, ami jó hír. Jelenleg ugyanis a bérek csaknem felét viszi el a sok magas adó. Azonban a nehezebb helyzetben lévő családokon láthatóan ez nem segítene.

Ezt is szeretjük