Csak az agyad 10%-át használod: városi legenda vagy valóság a népszerű elmélet?

Egyesek Einsteinnek tulajdonítják az elképzelést.

agy-tablet
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki ismeri az elképzelést, miszerint az ember pusztán agyi kapacitásának 10%-át használja, a maradék 90% pedig kiaknázatlan terület. Szívmelengető gondolat, hogy jóval többre vagyunk képesek, mint hisszük, pusztán meg kell találni a szellemi képességek maximális hasznosításának módját.

Ezt az a gondolatot meglovagolva számos bestseller és agytornamódszer született már az évek során, melyek azonban a tudomány mai állása szerint nem vehetők komolyan.

Csak az agy 10%-át használjuk - Honnan ered a legenda?

Egyesek Einsteinnek tulajdonítják a legendát, ám sokkal valószínűbb, hogy egy William James Sidis nevű csodagyerekkel hozható összefüggésbe. Az 1989-ben született amerikai fiú mindössze 11 éves volt, amikor felvételt nyert a Harvard Egyetemre. Róla állították az egyetem pszichológusai, hogy nem is annyira az intelligenciája lenyűgöző, inkább a tény, hogy még mindig csak agyi kapacitásának 10%-át használja.

Ezt az állítást gondolták túl, illetve torzította el a későbbiekben a közbeszéd, amiben nagy segítség volt egy bizonyos Dale Carnegie Hogyan szerezzünk barátokat, és befolyásoljuk az embereket? című bestsellere.

Mindezek ismeretében megdöbbentő a tény, hogy egy, az európai tanárok körében végzett felmérés szerint a pedagógusok 47%-a - talán önmaguk megnyugtatása végett - ma is hisz a legendában. 

MRI-vizsgálatok cáfolják

A mai modern agyi képalkotó eljárások - MRI-, CT-vizsgálatok - egyértelműen bizonyítják, hogy az emberi agy teljes területe használatban van, nincs benne sehol az a homályos 90%, melyről a városi legenda mesél. Bár természetesen nem egyfolytában, és nem mindig ugyanazok az agyi területek aktívak az agyban, egy 24 órás periódust vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy az ember agyi kapacitásának 100%-a mozgósítható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Ha nagyon akarjuk, még egyetlen dologgal magyarázhatjuk az elméletet: a neurogliák jelenlétével. Ezek az úgynevezett nem ingerlékeny sejtek nem használhatóak gondolkodásra, csupán az agysejtek működését támogatják, és valóban körülbelül tízszer annyian vannak, mint a neuronok. A neurogliákat azonban nem lehet gondolkodásra bírni, mivel nem ez, hanem a neuronok kiszolgálása a feladatuk.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy valóban van olyan időszak, amikor pusztán az agyi kapacitás 10%-a van használatban: ez az állapot azonban fekvéssel és legfeljebb gondolkodással jár.

Demencia ellen

Ha rejtélyes, kihasználatlan 90% nincs is az agyban, a demencia kialakulása például lassítható bizonyos tevékenységek rendszeres gyakorlásával.

Gép: Getty Images.

Ezt is szeretjük