Csak az agyad 10%-át használod: városi legenda vagy valóság a népszerű elmélet?

Egyesek Einsteinnek tulajdonítják az elképzelést.

agy-tablet

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki ismeri az elképzelést, miszerint az ember pusztán agyi kapacitásának 10%-át használja, a maradék 90% pedig kiaknázatlan terület. Szívmelengető gondolat, hogy jóval többre vagyunk képesek, mint hisszük, pusztán meg kell találni a szellemi képességek maximális hasznosításának módját.

Ezt az a gondolatot meglovagolva számos bestseller és agytornamódszer született már az évek során, melyek azonban a tudomány mai állása szerint nem vehetők komolyan.

Csak az agy 10%-át használjuk - Honnan ered a legenda?

Egyesek Einsteinnek tulajdonítják a legendát, ám sokkal valószínűbb, hogy egy William James Sidis nevű csodagyerekkel hozható összefüggésbe. Az 1989-ben született amerikai fiú mindössze 11 éves volt, amikor felvételt nyert a Harvard Egyetemre. Róla állították az egyetem pszichológusai, hogy nem is annyira az intelligenciája lenyűgöző, inkább a tény, hogy még mindig csak agyi kapacitásának 10%-át használja.

Ezt az állítást gondolták túl, illetve torzította el a későbbiekben a közbeszéd, amiben nagy segítség volt egy bizonyos Dale Carnegie Hogyan szerezzünk barátokat, és befolyásoljuk az embereket? című bestsellere.

Mindezek ismeretében megdöbbentő a tény, hogy egy, az európai tanárok körében végzett felmérés szerint a pedagógusok 47%-a - talán önmaguk megnyugtatása végett - ma is hisz a legendában. 

MRI-vizsgálatok cáfolják

A mai modern agyi képalkotó eljárások - MRI-, CT-vizsgálatok - egyértelműen bizonyítják, hogy az emberi agy teljes területe használatban van, nincs benne sehol az a homályos 90%, melyről a városi legenda mesél. Bár természetesen nem egyfolytában, és nem mindig ugyanazok az agyi területek aktívak az agyban, egy 24 órás periódust vizsgálva egyértelműen megállapítható, hogy az ember agyi kapacitásának 100%-a mozgósítható.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha nagyon akarjuk, még egyetlen dologgal magyarázhatjuk az elméletet: a neurogliák jelenlétével. Ezek az úgynevezett nem ingerlékeny sejtek nem használhatóak gondolkodásra, csupán az agysejtek működését támogatják, és valóban körülbelül tízszer annyian vannak, mint a neuronok. A neurogliákat azonban nem lehet gondolkodásra bírni, mivel nem ez, hanem a neuronok kiszolgálása a feladatuk.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy valóban van olyan időszak, amikor pusztán az agyi kapacitás 10%-a van használatban: ez az állapot azonban fekvéssel és legfeljebb gondolkodással jár.

Demencia ellen

Ha rejtélyes, kihasználatlan 90% nincs is az agyban, a demencia kialakulása például lassítható bizonyos tevékenységek rendszeres gyakorlásával.

Gép: Getty Images.

Ezt is szeretjük