Folyton aggódsz valamin? 7 tudományosan bizonyított módszer, ami kigyógyíthat belőle

Az aggodalom normális érzés, de nem kell vele együtt élni: van, ami segíthet csökkenteni.

aggodalom

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Hol a munka, hol a párkapcsolat, hol épp a pénzügyek: mindig van miért aggódni, aki pedig hajlamos rá, annak óriási mentális terhet jelent nap nap után, 0-24-ben rágódni valamin.

A rossz érzések fizikailag is kihatnak: a hangulat borús, az elalvás nehézkes, az immunrendszer gyengébb lehet tőlük. A testi-lelki épség érdekében érdemes a lehető legtöbbet bevetni az aggodalom ellen. Tudományosan alátámasztott, hogy a következő módszerek segíthetnek benne.

Az aggodalom tudatos kezelése

Bár nem könnyű, mégis fontos, hogy az ember ne adja ki kezéből a gyeplőt, és megtartsa irányító szerepét érzései felett, amennyire csak lehet. Az aggodalom tudatos kezelése meghatározó lehet a probléma kezelésében.

Először is el kell fogadni az aggodalom tényét. Ha valaki eredeti problémáján túl még azon is tipródik, hogyan nyomhatná el rossz érzéseit, a Wisconsini-Milwaukee-i Egyetem kutatói szerint csak tovább ront a helyzetén. Ezzel ugyanis kétszeresen terheli önmagát, és furcsa ördögi kör jön létre: azért is aggódni fog, mert aggódik. Mindenki találkozik ezzel az érzéssel: ha az ember tisztában van ezzel, és elfogadja saját aggodalmát, könnyebb lesz lapozni.

Nem jó, ha reggeltől estig ugyanazon a megoldatlan problémán pörög az ember agya. Az újra és újra felbukkanó gondolatoknak, mint azt a Pennsylvaniai Állami Egyetem kutatása bizonyította, az aggódóidő kijelölése segíthet gátat szabni. Ez a napnak egy bizonyos fél órája, amit kizárólag az adott kérdésre és a megoldás meglelésére szentel az ember. A fennmaradó 23 és fél órában erre a 30 percre halaszthatók a rossz gondolatok.

A mindfulness technikája a Surrey Egyetem kutatói szerint sokat segíthet, hiszen ezáltal az ember felismeri és tudatosítja rossz érzéseit, mégsem hagyja, hogy azok eluralkodjanak rajta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Végül a tudatos kezelés jó eszköze a gondolatok papírra vetése is: egyszerű és nagyszerű módon, ha valaki leírja, mi miatt aggódik, könnyebben szembenézhet félelmeivel, megkönnyebbülhet, és hamarabb lelhet megoldást -  vélik  a Chicagói Egyetem kutatói.

A meditáció ereje

A meditációt sokszor és sok mindenre javasolják, de a szorongás és aggodalom csökkentésében valóban segíthet: agyi aktivitást mérő vizsgálatok bizonyították, hogy közvetlenül hat az agy érzelmek szabályozásáért felelős központjára, illetve az aggodalomért felelős területre is.

Hasznos lehet valamilyen elfoglaltság

Rosszkedv esetén jó terápia elmélyülni valamilyen elfoglaltságban, például takarítani, alkotni vagy épp olvasni. Ez angol kutatók szerint az aggodalom esetében is igaz: bármilyen tevékenységben is merül el, az ember varázsütésre szabadulhat rossz gondolataitól. Kiváltképp jó ötlet sportolni, hiszen intenzív mozgás közben szerotonin, vagyis boldogsághormon képződik. Aggodalom esetén tehát edzőcipőt fel, és hamarosan elillannak a rossz gondolatok!

Reggeli jógagyakorlatok a léleknek

Ezek a jógagyakorlatok nagyszerű napkezdést adhatnak: segítenek optimistán szemlélni az életet.

Ezt is szeretjük