Nem erdei szuvenír, hanem lopás: fontos tilalomra figyelmeztet a Pilisi Parkerdő Zrt.

Az agancsgyűjtés a vadállományban és az erdőben is kárt okoz.

erdo
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Illegális a hullajtott agancsok engedély nélküli gyűjtése, amely a vadállományban és az erdőben is kárt okoz - hívja fel közleményben a figyelmet a Pilisi Parkerdő Zrt. A tél végétől április elejéig, amikor a szarvasok levetik agancsukat, óriási problémát jelent az engedély nélküli gyűjtés, amely két ok miatt is törvénytelen.

Egyrészt lopásnak minősül, mivel a vadászati törvény előírja, hogy a hullajtott agancs a területen vadászatra jogosult szervezet tulajdona, és csak írásos engedély birtokában szabad összeszedni. Másrészt az illegális agancsgyűjtés a vadállományban és az erdőben is kárt okoz.

Nagy problémákat okoz az agancsgyűjtés

Az agancsozók sokszor ugyanis nagyobb csoportban, szabályos csatárláncot alkotva hajtják a szarvasokat nappali pihenőhelyeikről az agancshullajtás reményében. Ezzel viszont nemcsak megzavarják, hanem agyonhajszolják a tél végére amúgy is legyengült állatokat.

Az illegális gyűjtőknek az sem számít, hogy a tél végére legyengült, megzavart szarvasok teljesen kimerülhetnek, kerítéseken akadhatnak fenn, nagyobb csapatokban az utakra rohanva balesetet okozhatnak - idézi a közlemény Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettesét.

Csépányi Péter arra is felhívja a figyelmet, hogy a folyamatosan zavart állat nem a megszokott pihenő- és táplálkozóhelyeit használja, hanem az erdő olyan részein is táplálkozik, ahol egyébként nem fordulna meg, így több kárt okoz az erdőben a fiatal facsemeték fokozottabb megrágásával.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hullajtott agancs ráadásul a szakemberek számára egyfajta információforrásként szolgál. A vadgazdálkodók rengeteg dologra tudnak következtetni belőle. Képet ad az állomány létszámáról, kondíciójáról, fő mozgási irányáról, és korbecslésre is remekül alkalmas.

Fotók: Getty Images

Tündéri aprófalvak bújnak meg a dombok között

A nyugalmat keresőknek, akik kicsit kiszakadnának a nagyvárosi pörgésből, és csak szeretnék járni az erdőket, tökéletes választás lehet a Göcsej, ahol egy hétvége is már teljesen fel tudja tölteni az embert.

Ezt is szeretjük