Automatikusan visszakapja a befizetett adót a szülők többsége: ők jogosultak rá

Minden gyermekes szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, visszajár a 2021-ben szerzett jövedelme után a fizetendő személyi jövedelemadó.

adókedvezmény2
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Minden szülő, aki családi pótlékra jogosult, számolhat az adó-visszatérítéssel, így az is, akinek a gyermeke elmúlt 18 éves, de még középiskolában tanul. Az érintettek többségének semmit nem kell tenniük, 2022. február 15-ig automatikusan kézhez is kapják a nekik járó összeget - tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

A családi adó-visszatérítés történelmi jelentőségű lépés, mert az igénybevétele az érintettek többségének semmilyen adminisztrációs terhet nem jelent, ráadásul a szabályrendszere is rendkívül egyszerű - összegezte a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Nemcsak a szülő kap adó-visszatérítést, hanem a házastársa is

A szabályrendszerre kitérve Tállai András elmondta, hogy lényegében minden gyermekes szülőnek, aki családi pótlékra jogosult, visszajár a 2021-ben szerzett jövedelme után a fizetendő személyi jövedelemadó. A visszafizetendő összeg a 2021-ben ténylegesen megfizetett személyi jövedelemadó összege, de legfeljebb a 2020. decemberi adatok alapján számolt éves átlagbér adószintje - tette hozzá.

adókedvezmény3
Fotó: EmirMemedovski / Getty Images Hungary

A Magyar Államkincstár adatai szerint augusztusban több mint egymillióan kaptak családi pótlékot. 2021-ben szerzett jövedelem után az adó nemcsak annak a szülőnek jár vissza, aki a családi pótlékot kapja, hanem a házastársának is - nyomatékosította Tállai András. Rámutatott: az adó-visszatérítés szabályai nemcsak nagyon kedvezőek, de könnyen alkalmazhatóak is, hiszen illeszkednek a több mint tízéves családi adókedvezmény szabályaihoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

A több mint egy évtizedes joggyakorlathoz igazodva egyértelmű az is, hogy az elvált szülők közül annak jár a családi adó-visszatérítés, aki a családi pótlékra jogosult. Így például a gyermeküket egyedül nevelő elvált szülők mellett azoknak az elvált szülőknek is jár a visszatérítés, akik a saját háztartásukban felváltva gondozva nevelik a gyermeket, és emiatt a családi pótlékot 50-50 százalékos összegben kapják.

Nem a nagykorúvá válás számít

Hozzátette: a gyermek kora esetében is a kedvező szabályok érvényesek, hiszen nem a nagykorúvá válás, a 18. életév betöltése számít, hanem amíg a gyerek középiskolában tanul, annak a tanévnek az utolsó napjáig jár vissza az adó a szülőnek, amelyben a gyerek húszéves lesz. Ha a gyerek sajátos nevelési igényű, akkor a korhatár még magasabb: 23 év - magyarázta az államtitkár.

adókedvezmény1
Fotó: Jozsef Zoltan Varga / Getty Images Hungary

A kormány legújabb családsegítő intézkedése jövőre összességében 600 milliárd forintot hagy mintegy 1,9 millió szülőnél - húzta alá Tállai András, megjegyezve, hogy ezzel a 2010 óta a családoknál hagyott adó összege már megközelíti a 4 ezer milliárd forintot.

Több mint 100 ezer forint jár évente: milyen betegségek esetén igényelhető a pénz?

2021-ben 100 440 forint személyi adókedvezmény jár egy évre egyes betegségek fennállása esetén.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük