Mennyit fizetsz az államnak jövőre? Ezek az adók zúdulnak rád

Új adók és a meglévők emelése is várható jövőre. Többet fizethetsz sok mindenért.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jövő évi adótörvény tervezetéből kétségkívül eddig a legnagyobb publicitást az internetadó ötlete kapta. Azonban számos más, szintén fontos változást rejt még a csomag, amiről eddig keveset hallhattál.

Összeszedtük, milyen új adónemek, változások jöhetnek, mert ezek közül több tényleg jelentős változás. A budapestieket külön meglepetés várja.

Lőttek az étkezési utalványoknak?

Az internetadó a komoly társadalmi ellenállás miatt egyelőre nem kerül bevezetésre. Azonban több más új fizetnivalóval kényltelenek leszünk megismerkedni a jövőben.

A parlament előtt heverő adótörvények között szerepel a cafeteria adójának megemelése. A korábban adómentes béren kívüli juttatásokra - mint például az étkezési utalvány - már ma is 35,7%-os adóterhet kell fizetnie a munkáltatónak, ami jövőre a tervek szerint 51,17%-ra emelkedik. Szakemberek szerint ez a cafeteria visszaszorulását jelenti majd.

A kormány feladta a pálinkát

Bár a kormány szabadságharcot hirdetett egyik első, 2010-es intézkedése, a szabad otthoni pálinkafőzés megvédésére, ezt most mégis feladni látszik.

Bérfőzés esetén az eddigi adómentesség megszűnik, ezentúl pedig 50%-os adó terheli majd az így előállított nedűt. Magánfőzés esetén sem lesz teljesen ingyen a pálinka.

Nemcsak a házi párlatok válhatnak költségesebbé, de a boltban kaphatók is. A kormány ugyanis azt tervezi, hogy az alkoholos italokat bevonja a chipsadó által terhelt termékek körébe. A hivatalosan népegészségügyi termékdíjnak nevezett adót 2011 ősze óta fizetjük meg, ami eddig leginkább a magas koffeintartalmú energiaitalokat sújtotta, 250 forint literenkénti terhet róva az ilyen termékekre.

A tervezet szerint termékdíjat kell majd fizetni a samponok, szappanok, mosószerek és kozmetikai szerek után is. A lakásillatosítók és a dezodorok tehát feltehetően jövő évben drágulnak majd.

A szappanok és mosószerek után kilónként 11 forint, a testápoló szerek után 57 forintos adót kell majd fizetni.

A meggyfát is adóztathatják, de a kecske olcsóbb lehet

Érdekes, hogy az önkormányzatok helyi adó kivetésére szinte korlátlan lehetőséget kapnak a törvénytervezet alapján. A települések ezentúl adót vethetnek ki bármilyen adótárgyra, amit még nem terhel központi adó. Így, ha az önkormányzat úgy dönt, akár a telkeden lévő meggyfára is adót vethet ki.

A Figyelő hetilap csütörtökön megjelent új száma szerint Budapesten jöhet a már sokat emlegetett dugódíj - bár ez független az adótörvény-tervezettől. A lap szerint 2016 első felében a Budai körút és a Hungária körgyűrű által határolt területen kell majd 500 és 640 forint közti összeget fizetni a behajtáskor napidíj gyanánt.

A főváros ezzel a lehető legjobban eltolja a díj bevezetését, hiszen 2017-ben Brüsszel már vizsgálni fogja, teljesültek-e a 4-es metró építéséhez nyújtott uniós források feltételei, amik közt szerepel a belvárosi autózás adóztatása is.

Nemcsak új fizetnivalók és adóemelések lehetnek jövőre, de például áfacsökkentéssel is készül a kormány, bár ennek jótékony hatását kevesen érzik majd. 2015-től ugyanis 27%-ról 5%-ra csökkenne a nagytestű élő állatok és vágott testek áfája, így olcsóbb lehet a juh, a kecske és a marha. Eddig a sertésnél volt életben hasonló kedvezmény. Havi 5 ezer forinttal csökkenne a frissen és először házasulók havi adóterhe. Ez az esküvő utáni két évben vehető majd igénybe.

Ezt is szeretjük