Több tízezer forint adójóváírásról maradhat le, aki nem figyel: mi kell hozzá?

Sokan nincsenek tisztában azzal, mire és mennyi adójóváírást vehetnek igénybe.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány nap maradt csupán az idei szja-bevallási határidőig, érdemes mindent alaposan ellenőrizni, az adóhivatal által elkészített tervezetet pedig átnézni, hogy ne maradjon ki semmi a bevallásból, előfordulhat ugyanis, hogy az ügyfélkapun található dokumentumot is ki kell még egészíteni. Az OVB Magyarország tapasztalatai azt mutatják, hogy több tízezer, esetenként akár több mint 100 ezer forintot is elveszítenek évente azok, akik nem elég körültekintően kezelik az szja-bevallásukat.

Sokan nincsenek tisztában azzal, mire és mennyi adójóváírást vehetnek igénybe, illetve vannak, akik az adójóváírást az állami támogatással tévesztik össze. Utóbbit például lakás-takarékpénztári befizetések után kaphatunk, mely a befizetett összeg 30%-a, maximum évi 72 ezer forint lehet. A támogatás abban az esetben is jár, ha nem maradt visszaigényelhető adónk, ugyanis ez az adóbevallást nem érinti.

Mennyi jár?

Az adójóváírást egyfelől a pénztári befizetések után vehetjük igénybe, ebben az esetben 20% jóváírásra vagyunk jogosultak, maximum 150 ezer forintig az önkéntes nyugdíjpénztáraknál vagy az önsegélyező és egészségpénztáraknál vezetett számlán. Fontos tudni, hogy, amennyiben mindkettővel rendelkezünk, a bevallásban meg kell, hogy jelöljük, melyikre kérjük az összeget.

Ezenkívül 20% adójóváírás illeti a nyugdíj-biztosítási és NYESZ-R-számlával rendelkezőket is, ennek felső határa a nyugdíjbiztosítások esetén 130 ezer forint, a nyugdíj-előtakarékossági számláknál pedig 100 ezer forint lehet. Sokan érintettek, ezért az OVB Magyarország véleménye szerint fontos elmondani azt is, hogy, amennyiben nem az adóhatóság által készített ügyfélkapus bevallástervezetet használjuk, nem jár automatikusan az adójóváírás, csak azoknak folyósítja azt az adóhatóság, akik ezt külön igénylik a május 22-ig benyújtandó szja-bevallásukban.

Tavaly 70 ezren maradtak le róla

"A tavalyi évben a nyugdíjbiztosítással rendelkezők közel harmada, hozzávetőlegesen 70 ezer ember nem igényelte vissza a neki járó összeget, aminek több oka is lehet: nem volt az adóévben egyéni befizetésük, esetleg az adó összege nem volt elegendő a teljes körű adójóváíráshoz, vagy egyszerűen elfelejtették visszaigényelni azt" - hívja fel a figyelmet Póth Viktor, az OVB Vermögensberatung Kft. üzletfejlesztési igazgatója.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Amennyiben nem az adóhatóság készíti el bevallásunkat, az adójóváírás igénylését az adott biztosító vagy pénztár által korábban megküldött igazolás alapján kell kitölteni - ha valaki valamilyen okból nem rendelkezik ezzel az igazolással, annak még maradt lehetősége arra, hogy a pótlásról intézkedjen.

Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs.

Ezt is szeretjük