Csütörtökig kell SMS-t küldened a NAV-nak: be kell menned, ha lemaradsz róla
437 ezren kérték eddig postán az adótervezetet.

nagykep?cikkid=170932&kep=nav-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Eddig 437 ezren kérték az adóhatóságtól, hogy postán küldjék el nekik a személyi jövedelemadó bevallásának tervezetét, erre még március 16-ig van lehetőségük az adózóknak - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek.

(%box::roadblock()%)

Tállai András tájékoztatása szerint az adóbevallás-tervezetek adatai alapján a magánszemélyek több mint 80%-ának nem lesz semmiféle teendője a bevallásával. A tervezetet kérők közül 235 ezren SMS-ben a +36-70/717-7878-os számon, 80 ezren a NAV honlapján keresztüli elektronikus úton tették meg ezt, kevesebben választották az ügyfélszolgálatot, a postai levelet vagy a telefonálást.

Akinek van ügyfélkapuja, az egy kattintással éri el március 15. után a bevallási tervezetét, akinek nincs, az vagy rászán öt percet, és május 20-ig nyit egyet, vagy csütörtök éjfélig kéri az adóhivataltól a postázást - tette hozzá az államtitkár. Akinek nincs ügyfélkapuja vagy nem kért postázást, az a tervezetet március 16-tól a NAV ügyfélszolgálatain nézheti meg.

Elmondta azt is, hogy a magánszemélyek több mint 80%-ának lényegében semmit nem kell tennie, mert a bevallási tervezetük valamennyi adatukat pontosan rögzíti, és a fizetési egyenlegük is nulla. Így ha nem kell kiegészíteniük a tervezetüket, akkor csak az 1%-os nyilatkozatokat kell kitölteniük.

A hivatal által elkészített tervezeteket azoknak kell kiegészíteniük, akiknek olyan adataik vannak, amelyekről nem tud az adóhatóság. Ilyen lehet például a bérbeadásból származó jövedelem, vagy az első házas kedvezmény, amelyről a munkáltatónak nem nyilatkozott a hitvestárs - mondta Tállai András.

(%box::marketing()%)

Az államtitkár közölte azt is, hogy a tervezetek adatai alapján a levont előlegeken felül 300 ezer magánszemélynek van adófizetési kötelezettsége. Ezt banki átutalással is rendezhetik, sőt, kérhetnek részletfizetést is, ha a fizetendő adó nem több 200 ezer forintnál. Mintegy 222 ezer magánszemélynek jár vissza adó. A visszatérítendő vagy befizetendő adó összegéről mind az 520 ezer érintett adófizető április 30-ig értesítést kap.

Ezt is szeretjük