Hiába a jelszó, nincsenek biztonságban az adataid! Ezt a Google szakembere mondja
Gerhard Eschelbeck szerint sürgős változásokra van szükség.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A mindennapokban használatos gépek, valamint az okoseszközök elterjedésével nőtt a visszaélések kockázata is, és ezt már a szakemberek is elismerik.

Egységes kiberbizontsági technológiai szabvány bevezetését sürgeti a német Der Spiegel lapnak adott interjúban Gerhard Eschelbeck, a Google kiberbiztonsági és adatvédelmi igazgatója.

A jelszavak feltörhetőek

A legtöbben úgy gondolják, hogy ha megadtak egy jelszót, amit csak ők tudnak, azzal teljes biztonságba helyezték az adataikat a számítógépen. Erre azonban sajnos még egy erős jelszó sem ad garanciát, nemhogy egy gyengébb - korábbi cikkünkből megtudhatod, melyek azok a leggyakrabban használt kódok, amiket könnyűszerrel feltörhet még egy kevésbé profi kíváncsiskodó is.

Emellett fontos tudni, hogy manapság már nemcsak a PC vagy a laptop eshet áldozatul a hekkereknek, hanem minden gép, amely csatlakozik az internethez, és adatokat tárol.

A háztartási eszközök és berendezések hálózatra kapcsolása, a dolgok internetének elterjedése korábban elképzelhetetlen biztonsági kockázatokat hordoz - mutatott rá a Google szakembere is.

Hangsúlyozta, hogy manapság már nem elég az, hogy mindenki maga döntse el a gépe előtt, mi a biztonságos, és mi nem, illetve mennyi energiát szán a veszélyek elhárítására fordítani.

"Ezen nagyon sürgősen változtatni kell. Egységes megoldásokra, szabványokra van szükség" - mondta a Google osztrák születésű technológiai igazgatója, aki 2014 októbere óta vezeti az internetes cég biztonságtechnikai részlegét.

Az egyik súlyos kockázati tényező maga az autó - mutatott rá Eschelbeck -, ami manapság valójában már nem más, mint egy vezeték nélküli hálózatra kapcsolt nagy számítógép. Azt, hogy ez mekkora veszélyeket hordoz magában, alig néhány hete demonstrálták biztonsági szakértők egy autó távolról történt meghekkelésével.

Nemzetbiztonsági kérdés

Gerhard Eschelbeck nemcsak a személyi biztonságért kell aggódni, de ha nem történik változás, még akár nemzetbiztonsági problémák is adódhatnak abból, ha gyenge az adattárolók védelmi rendszere.

"Nekünk - és ez alatt az egész szakmát értem - arról kellene gondoskodnunk, hogy minden eszköz eleve biztonságos legyen, akár szívritmus-szabályozóról, akár autóról legyen szó. Be kell vezetni a berendezések kiberbiztonsági tanúsítványának a rendszerét" - mondta.

A Google szakembere az interjúban figyelmeztetett, hogy teljesen új kockázati tényezőként manapság már az állami kibertámadások veszélyével is számolni kell. "Egyre gyakrabban tapasztalunk bizonyos államok támogatásával nagyon határozott céllal végrehajtott kibertámadásokat" - fogalmazott.

Ezt is szeretjük