Akár bele is halhatnak a nők
Tényleg ennyire veszélyes az abortusztabletta?
A magyar lakosság inkább támogatja a beavatkozást.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Medián Közvélemény-kutató Intézet szeptemberben végzett abortusszal kapcsolatos felmérése szerint a magyar lakosság többsége elfogadhatónak tartja a jelenlegi abortuszszabályozást.

A felmérés szerint a lakosság 53%-a szerint elfogadható a szabályozás, 18% enyhítene rajta, 13% gondolja, hogy szigorítani kellene.

Egyértelmű a vélemény

A kormánypárti szavazók körében 60% elégedett, de a Jobbik szavazóinak 52%-a is elfogadhatónak tartja a jelenlegi rendszert, és a lakosságnak mindössze 2%-a ellenzi az abortusz minden formáját.

A megkérdezett emberek közül kevesebben gondolják, hogy a terhességmegszakítások száma nőtt az elmúlt években, és ez a szám valóban folyamatosan csökken, 2011-ben 40 ezer alá ment, 2012-ben pedig már csak 36 118 abortuszt végeztek.

Az abortusztablettával kapcsolatban megoszlik a társadalom véleménye a megkérdezettek alapján, eszerint 32% ellenzi, 42% támogatja, és a támogatókon belül is kétharmad gondolkodik úgy, hogy a társadalombiztosításnak támogatnia kellene ezeket a beavatkozásokat.

Folyamatos vita folyik

A magzat életvédelméről szóló törvény kimondja többek között, hogy a fogantatással induló magzati élet tiszteletet és védelmet érdemel. Emellett szabályozza, hogy a terhesség milyen feltételek mellett és mely időpontokban szakítható meg. Az abortusz létjogosultságáról Magyarországon folyamatosan folyik a vita.

A törvény azt fogalmazza meg, hogy a terhesség csak a veszélyeztetettség, illetve a terhes nő súlyos válsághelyzete esetén szakítható meg, ez utóbbi pedig a várandós anya testi vagy lelki megrendülését, illetve társadalmi ellehetetlenülését jelenti. De vajon mi számít megrendülésnek és ellehetetlenülésnek? Mi az anya önrendelkezési joga és a gyermek élethez való joga? Erről folyik a vita folyamatosan, és miután Magyarországon ez ennyire problémás, egyre több nő megy a közeli országokba, ahol egyszerűbben áteshet a beavatkozáson.

Mi szól mellette?

A Magyar Televízió október 14-i adásában beszélgettek az abortusztabletta létjogosultságáról. A mellette szóló érveket a Társaság a Szabadságjogokért betegjogi programvezetője, Bence Rita sorakoztatta fel. Elmondása alapján a tabletta regisztrációja megtörtént - több EU-s tagállammal együtt - Magyarországon, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár végül nem adta meg az engedélyt, azzal érvelve, hogy a kockázatok még nem tisztázottak.

A programvezető elmondta, hogy a tabletta sokkal biztonságosabb a hagyományos beavatkozásnál, hiszen a nő szervezete gyorsabban regenerálódik, és nagyobb eséllyel tud majd később gyereket kihordani. Az orvos szakmai szabályai szerint pedig mindig a legkisebb kockázatú beavatkozást kell választani.

Természetesen minden betegnek tisztában kell lennie a kockázatokkal és mellékhatásokkal mind a művi, mind a gyógyszeres megszakítás körülményei esetén, így mindig kötelező tanácsadás előzi meg a műtétet vagy a tablettás megszakítást. Lehetnek szerencsétlen kimenetelű esetek, de olyan példák is előfordulnak, mint például egy írországi nőé, amikor az anya meghalt, amiért nem hajtották végre rajta az abortuszt, holott az egészsége és az élete forgott kockán.

Bele is lehet halni

Az Alfa Szövetség elnöke, Téglásy Imre szerint a magyar társadalom tájékozatlan az ügyben, amit a Medián által készített felmérés is bizonyít. Az elnök elmondta, hogy az abortusztabletta egy méregtabletta, ami óriási veszélyeket hordoz, miután eddig 11 esetben bizonyított, hogy az anya halálát okozta. Nagyon fontos előzetes felvilágosítást adni a kismamának minden esetben, arról is, hogy akár az életébe is kerülhet a beavatkozás.

Ezt is szeretjük