A világ legrégebbi UFO-ábrázolásai?

Rejtélyes fotó a salamancai űrhajósról

Bizonyítékok az UFO-k létezésére, vagy a fantázia szüleményei?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A tudomány fejlődésével újabbnál újabb módszerek állnak a szakemberek rendelkezésére ahhoz, hogy megdönthetetlen bizonyítékot találjanak a földönkívüli létformák létezésére. Az idegenekben hívő laikusoknak viszont elég néhány homályos és rejtélyes történés, hogy igazukat alátámasztottnak véljék.

Évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt azonban azok a kultúrák, melyek fejlettsége meghaladta a maga korát, olykor különös dolgokat hagytak az utókor számára. A rejtélyek nagyobb részénél a megoldásra talán sosem derül fény, így életben tartva a hitet a titokzatos tudásról, mellyel őseink rendelkezhettek. Olykor viszont kiderül a turpisság. Íme, a világ legrégebbi, illetve sokáig legrégebbinek hitt UFO-ábrázolásai.

A salamancai űrhajós

Salamancában az emberek egykor nem elégedtek meg egy pompázatos katedrálissal: így egy régi és egy új katedrálissal is rendelkeznek, bár utóbbi sem tekinthető igazán újnak, hiszen 1513-ban építették. A rejtély azonban előbbihez kapcsolódik, melynek munkálatai 1105-ben kezdődtek meg.

A gondosan kimunkált, részletgazdag homlokzaton egy szokatlan elem található: egy szkafanderbe öltözött ember. Egyes körökben ezt az időutazás egyik bizonyítékának tekintik, ám népszerűbb az a történet, mely egy UFO-t látó kőfaragóról szól, bár az összeesküvés-elméletek rajongóit sem hagyta hidegen ez a vitathatatlanul szokatlan díszítőelem.

A valóság azonban ennél sokkal egyszerűbb. A középkorban a kőfaragók között élt egy hagyomány, miszerint, ha egy kolléga munkáját javítani kellett, akkor a kőfaragó az eredetihez hozzátette a saját részletét is.

Egy 1993-ban rendezett kiállítás ideje alatt került sor az időközben romossá vált Puerta de Ramos kapuzat felújítására. A munkát végző kőfaragó, Miguel Ramos folytatta a középkori hagyományt - ennek köszönhető az űrhajós a több mint kilencszáz éves épületen.

A 15 legrejtélyesebb, misztikus személy a történelemben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Rejtélyes sziklarajzok

Európa legnagyobb szabadtéri archívuma található az olaszországi Camonica-völgyben. A legkorábbi rajzok megközelítőleg i.e. 8000 - egyes vélemények szerint i. e. 10 ezer - környékén készülhettek, és a camuni törzs mindennapjait, szokásait és rítusait örökítették meg a sziklákba vájt vésetekkel.

2400 szikladarabon eddig mintegy 140 ezer rajzot tártak fel, melyek révén a törzs fejlődése is nagyon jól nyomon követhető. Ez alapján egyértelműen megállapítható, hogy rendkívül fejlett közösségről volt szó. Időszámításunk kezdetekor azonban rejtélyes oknál fogva eltűntek, melyre pontos magyarázatot a mai napig nem találtak a tudósok.

A sziklarajzok a mezőgazdasághoz, háborúkhoz és mágiához kötődő képeket, írásokat és szimbólumokat ábrázolnak, ám különleges alakokat is látni rajtuk.
Két űrhajósra emlékeztető személy rajza is megtalálható a több ezer éves ábrák között, akik mintha szkafandert viselnének - persze az akkori rajztechnikák birtokában megvalósítható ábrázolás tükrében -, kezükben pedig máig felismerhetetlen, rejtélyes tárgyat tartanak. Egyes nézetek szerint a camuni törzs tagjai az ókorban idelátogató UFO-kat örökítették meg.

Űrhajó a freskón

A képzőművészet ad talán leginkább teret a fantázia szárnyalásának, így könnyen alkothattak egy adott korban szokatlan formákat, jelenségeket ábrázoló műveket. Ez alól talán az egyetlen kivétel a művészetek vallási téma köré épülő ága, hiszen itt évezredek óta változatlan történetek kerülnek feldolgozásra - korhű jelleggel.

A koszovói Visoki Dečani ortodox kolostor a Világörökség részeként fogadja a látogatókat, akik a Balkán legkiterjedtebb fennmaradt freskóját csodálhatják itt meg. Az éles szeműek viszont ennél többet is láthatnak, hiszen az 1350-ben festett A keresztre feszítés címet viselő freskó bal és jobb felső sarkában két furcsa objektum látható. A csillaghoz hasonlító űrhajóban ülő férfiak máig megosztják a közvéleményt.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Az UFO-rajongók egyértelmű magyarázattal szolgálnak, hiszen szerintük a freskó készítője a földönkívüli létformák megjelenését kívánta ábrázolni. Mások szerint azonban a szokatlan részletnek vallási magyarázata van: úgy vélik, aki kapcsolatba került a fénylő üstökösökkel, természetfeletti képességek birtokába jutott, amit az üstökös belsejében ülő férfiakkal ábrázoltak.

Képek: en.wikipedia.org Ancient astronauts szócikk; Val Camonica szócikk, Lord Hidelan; balbuceo-inteligentemente.blogspot.com; espana-erasmus.blogspot.com.

Ezt is szeretjük